Hyppää sisältöön

Ruotsin lahjoittama hovi aukeaa yleisölle 25 vuoden hiljaiselon jälkeen – kurkkaa, miltä sisustetussa kartanossa näyttää

Koitsanlahden hovi on sisustettu keräilijän antiikkihuonekaluilla. Yle pääsi tutustumaan kartanoon ennen avajaisia.

Taloa on sisustutettu sellaiseksi kuin se olisi ollut vuonna 1948. Tuolloin viimeinen tilaa viljellyt aatelisperhe joutui poistumaan tilalta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

PARIKKALA Vuodesta 1992 suljettuna ollut Parikkalan Koitsanlahden hovi aukeaa yleisölle tänä viikonloppuna. Hovin ostanut antiikkiharrastaja Ilkka Jylhä on sisustanut päärakennuksen 1700–1800-lukujen esineistöllä. Esineistöä on kerätty muun muassa Liikkalan, Summan, Myllylän ja Lielahden kartanoista.

– Siinä on pyritty sellaiseen sisustukseen, kun näissä itäsuomalaisissa kartanoissa on ollut. Siellä on myöhäisempireä, biedermeier-huonekaluja sekä vähän kustavilaisia huonekaluja. Kertaustyyliä en ole sinne tuonut, Jylhä kertoo.

– Rakennus on tuttu Tšehovin ja Turgenevin kirjallisuutta lukeneille. Tämä talo on juuri sellainen kuin Venäjällä maaseudulla on ollut. Vähän sellaisia keskiluokan paikkoja.

Hovissa on viisi itämaista mattoa, joista neljä on melko uusia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ei remontteja hetkeen

Jylhä on kunnostanut päärakennuksen betonitiilikaton, eikä muita remontteja ole tulossa lähiaikoina. Koitsanlahden hovi on suojeltu rakennusperinnön suojelemista annetun lain mukaisesti.

– Tarkoitus oli pitää hovia enemmän auki jo tänä kesänä, mutta siihen ei ollut aikaa. Avaamme sen nyt viikonlopun ajaksi, kun Simpeleellä on antiikkimessut, Turussa asuva Jylhä sanoo.

Jylhä harmittelee, että kaikki museoviraston ylläpitämät kartanomuseot on suljettu.

Tukholmalaiskelloseppä Jakob Kochin signeeraama seinäkello vuodelta 1780. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ensimmäistä kertaa yksityisomistuksessa

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Koitsanlahden hovin päärakennus on vuodelta 1849.

Hovi siirtyi Suomen valtion haltuun 1900-luvun alussa ja sotien jälkeen siellä toimi Parikkalan miesteollisuuskoulu. Etelä-Karjalan maakuntaliitto vuokrasi hovin vuonna 1961 museoksi ja Lahjoitusmaamuseo avattiin vuonna 1968.

Vastuu museon toiminnasta ja hoidosta siirtyi Museovirastolle vuonna 1987. Hovi oli tyhjillään sen jälkeen, kun hiipunut museotoiminta syksyllä 1992 lopetettiin. Ilkka Jylhä osti hovin Senaatti-kiinteistöiltä 75 000 eurolla vuosi sitten.

Kaikista talon huoneista pääsee seuraavaan huoneeseen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Päärakennus on vuodelta 1849. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Vuonna 1958 pystytetty Kärsimysten kivet -muistomerkki ilmentää talonpoikien ja kartanonomistajia edustaneiden voutien välisiä ristiriitoja. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle