Hyppää sisältöön

Kahvinjuojien ennenaikainen kuolinriski on muita pienempi – mutta kofeiinitonkin käy

Tutkijat eivät ole valmiita julistamaan kahvia elämäneliksiiriksi, mutta kolme kupillista päivässä näyttää olevan terveydelle hyödyksi.

Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle

Kahvi on monissa viime vuosien tutkimuksissa karistanut epäterveellisen juoman maineen ja osoittautunut päinvastoin monella tavoin terveelliseksi. Kaksi uusinta tutkimusta kertoo samaa, mutta jättää vaikuttavan tekijän arvoitukseksi.

Kahvinjuojilla on muita pienempi ennenaikaisen kuoleman riski, osoittavat Euroopassa ja Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset, joissa kahvin kulutusta ja kuolleisuutta seurattiin noin 15–16 vuoden ajan. Tutkittavat olivat seurannan alkaessa Euroopassa 35–73- ja Yhdysvalloissa 45–75-vuotiaita.

Tutkijat eivät osaa sanoa, mikä kahvissa tepsii. Vastaus ei ole kofeiini, sillä kofeiiniton kahvi näyttää olevan yhtä hyväksi kuin tavallinenkin. Silläkään ei ole merkitystä, onko kupissa hienointa espressoa vai arkista suodatinkahvia.

Ei eroja maiden välillä

Euroopassa vertailtiin  yli puolen miljoonan ihmisen kahvitapoja ja kuolleisuutta, mikä tekee siitä alallaan kaikkien aikojen laajimman tutkimuksen. Se tehtiin Maailman terveysjärjestön syöpätutkimuskeskuksessa EPIC:ssä ja Lontoon Imperial Collegessa (siirryt toiseen palveluun).

Aineistona olivat yli 521 000 ihmistä, jotka osallistuivat EPIC:n pitkään ja moninaiseen elintapa- ja terveysseurantaan kymmenessä maassa, muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Tanskalaiset osoittautuivat tutkimuksen ahkerimmiksi kahvinjuojiksi. Suomalaisista, maailmantilaston ykkösestä, he jäävät jälkeen, vaikka kärkikymmenikössä ovatkin – kuten kaikki Pohjoismaat.

Havaitsimme yhteyden kaikkiin kuolinsyihin.

Tohtori Marc Gunter

Annals of International Medicine (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuolleisuuserot kahvia juovien ja juomattomien välillä olivat tilastollisesti merkittäviä. Parhaimmat tulokset sai eniten kahvia juonut neljännes. Maiden välillä ei ollut eroja.

– Havaitsimme yhteyden kaikkiin kuolinsyihin, mutta ennen muuta verenkierto- ja ruoansulatuselimistöjen sairauksiin, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Marc Gunter.

Kuolinriski jopa 18 % pienempi

Annals of International Medicine (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä niin ikään julkaistu Etelä-Kalifornian yliopiston (siirryt toiseen palveluun) ja Havaijin yliopiston tutkimus keskittyi muuhun kuin valkoihoiseen väestöön. Kahvin vaikutusta ei ole Yhdysvalloissa aiemmin tutkittu nimenomaan eri kansanryhmillä. Seurattuja oli lähes 186 000.

Etninen tausta vaikuttaa usein elintapoihin ja sairausriskeihin, eivätkä yhdestä ryhmästä saadut tulokset välttämättä päde muihin, tutkijat huomauttavat.  Kahvin kuitenkin havaittiin tepsivän samalla tavoin mustiin, latinalaisamerikkalaisiin ja aasialaistaustaisiin kuin valkoisiin.

Yhden kupillisen kahvia päivässä juovilla kuolinriski on 12 prosenttia pienempi kuin kahvia juomattomilla. 2–3 kupillista kuluttavilla ero on 18 prosenttia. Tässäkään tutkimuksessa ei havaittu merkitystä sillä, oliko kahvissa kofeiinia vai ei. 

– Emme voi väittää, että kahvi pidentää ikää, mutta jokin yhteys tässä näkyy, sanoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori Wendy Setiawan.

Hän on jopa valmis suosittelemaan, että ne, jotka eivät vielä juo kahvia, harkitsisivat sitä. Itse hän kertoo juovansa pari kupillista päivässä.

Kolme kupillista päivässä

EPIC-seurannat aloittanut professori Elio Riboli Imperial Collegesta ei ole ainakaan toistaiseksi valmis samanlaiseen suositukseen kuin Setiawan. Asia vaatii hänen mukaansa lisätutkimuksia.

Hänkin kuitenkin sanoo, että kohtuullinen määrä kahvia – enintään kolme kupillista päivässä – ei näytä olevan terveydelle haitaksi, vaan jopa päinvastoin.