Grace Jonesin ikonisen hahmon loi mies, jolla on pakkomielle mustiin naisiin

Kukapa ei tunnistaisi Grace Jonesin ylvästä hahmoa. Harva tietää, että se on ranskalaisen valokuvaajan luomus.

Pori Jazz
Kolme Grace Jonesin levynkantta.
Wikimedia / Yle Uutisgrafiikka

Pori Jazz huipentuu tänään lauantai-iltana poikkeuksellisen näyttävästi. Päälavan täyttää nainen, jonka ulkomuoto kiehtoo vähintään yhtä paljon kuin hänen musiikkinsa.

Grace Jones. Laulaja, näyttelijä, entinen supermalli. Maskuliininen, villi, androgyyni. Pelottavakin, ja siksi täydellinen valinta James Bondin vastustajaksi tai barbaariksi Conan-elokuvaan.

Harva kuitenkaan tietää, että Grace Jonesin poikkeuksellinen imago on taitavan ammattilaisen käsityötä. Taustalta löytyy ranskalainen valokuvaaja, graafikko ja mainosalan ammattilainen Jean-Paul Goude.

Jean-Paul Goude
Jean-Paul GoudeAOP

"Grace Jonesista tuli minulle pakkomielle"

Grace Jones ja Jean-Paul Goude tapasivat 1970-luvun lopussa New Yorkissa. Jones oli menestynyt huippumalli, joka hengasi Andy Warholin kaltaisten hahmojen kanssa kaupungin suihkuseurapiireissä.

Elettiin aikaa, jolloin disco oli juuri lyönyt läpi. New York oli tyylisuunnan mekka ja Grace Jones viihtyi Studio 54:n kaltaisissa ydinpaikoissa. Ei aikaakaan, kun Jones itse oli levyttävä discokuningatar.

Pariisilaissyntyinen Goude oli päätynyt New Yorkiin arvostetun Esquire-lehden taiteelliseksi johtajaksi. Hän on muistellut ensitapaamistaan Grace Jonesin kanssa:

_Elettiin vuotta 1977 tai -78. Meno oli aika kaoottista. Tein hirveästi töitä ja vastaavasti bailasin ankarasti. Törmäsin Grace Jonesiin ja hän opasti minut maailmaansa. Pian hänestä tuli minulle pakkomielle ja teimme kohta kaiken yhdessä. _

Jonesista ja Goudesta tuli pariskunta. Samalla Goude alkoi suunnitella Jonesin lavaesiintymisiä ja laajemminkin hänen visuaalista olemustaan.

Omalaatuinen suhde mustiin naisiin

Jean-Paul Gouden pakkomielteen omainen suhde Jonesiin juontaa lapsuuteen. Hänen äitinsä oli balettitanssija, joka ihaili intohimoisesti mustia kollegoitaan. Kiinnostus tarttui poikaan.

Goudelle kehittyi fetissin omainen suhtautuminen mustiin ihmisiin. Hän itse on käyttänyt termiä jungle fever.

Taiteessaan Goude kuvasi lähes pelkästään mustia malleja. Valkoihoisia kuvatessaan hän valikoi malleikseen henkilöitä, joilla oli mustille tyypillisiä piirteitä. Usein hän myös puki heidät afrikkalaiseen heimotyyliin.

Mustan huippumallin Grace Jonesin tapaaminen oli Goudelle toiveiden täyttymys. Jonesissa hän pääsisi toteuttamaan fantasioitaan.

Yhteistyön tuloksena syntyi musiikkivideoita, mainoskampanjoita, näyttäviä lavashow`ta. Syntyi myös joukko levynkansia, jotka paljolti määrittävät kuvaamme 1980-luvusta.

Jean-Paul Gouden kuvissa esiintyi lyhyttukkainen, voimakas, musta hahmo, jonka sukupuoli oli häilyvä. Seksuaalisuus oli sen sijaan vahvasti läsnä. Samoin musta ihonväri, joka oli suorastaan ylikorostunut. Syntyi siis se hahmo, jonka miellämme Grace Jonesiksi.

Grace Jones North Sea Jazz -festivaalilla 7. heinäkuuta Rotterdamissa.
Grace Jones North Sea Jazz -festivaalilla 7. heinäkuuta Rotterdamissa.AOP

Onko Goude rasisti?

Jean-Paul Gouden taidetta on ihailtu ja sitä on kopioitu. Goude on itsekin kopioinut teoksiaan. Muutama vuosi sitten kohua aiheutti kuva Kim Kardashianista (siirryt toiseen palveluun). Tositeevee-tähden takamuksen päälle on aseteltu shampanjalasi ja hänet on puettu afrikkalaisen heimotyylin mieleen tuovaan kaulakoruun ja hiuslaitteeseen. Kuva on toisinto Gouden 1970-luvun valokuvasta, jossa mallina oli alaston musta nainen.

Samalla Jean-Paul Gouden taidetta on myös alettu arvostella. Sitä on syytetty seksistiseksi, esineellistäväksi ja rasistiseksi.

Grace Jones kirjoitti omaelämäkerrassaan, kuinka Gouden odotukset häntä kohtaan kävivät epärealistisiksi. Jones ei ollut Goudelle elävä ihminen, vaan jotain lähes yliluonnollista: muusa, luomus, enemmän kuin ihminen tai puoliso.

Pariskunnan suhde päättyi eroon. Goude on myöntänyt avoimesti, että suhde kariutui, kun perheeseen syntyi lapsi.

80-vuotta lähentelevä Jean-Paul Goude on yhä aktiivinen toimija. Hiljattain hän luotsasi muun muassa Kenzon ja H&M:n mainoskampanjaa. Välit Grace Jonesin kanssa ovat Goudin mukaan yhä lämpimät.