1. yle.fi
  2. Uutiset

Nobel-komitean johtaja: Kiinan hallitus vastuullinen Liu Xiaobon kuolemaan

Maailmalla on kommentoitu laajalti Nobelin rauhanpalkinnon saaneen ihmisoikeusaktivistin Liu Xiaobon menehtymistä.

Kiina
Liu Xiaobo
Liu Xiaobon kannattaja piteli kynttilää vaikeasti sairaana olleen ihmisoikeusaktivistin kuvan edessä Hong Kongissa 29. kesäkuuta.Anthony Wallace / AFP

Norjan Nobel-komitean mukaan Kiinan hallitus kantaa raskaan vastuun Nobelin rauhanpalkinnon saaneen ihmisoikeusaktivistin Liu Xiaobon kuolemasta.

– Meitä järkyttää syvästi, ettei Liu Xiaobota ei siirretty paikkaan, jossa hän olisi voinut saada kunnollista sairaalahoitoa ennen kuin hänen sairautensa eteni terminaalivaiheeseen, Nobel-komitean johtaja Berit Reiss-Andersen sanoi uutistoimisto Reutersille sähköpostitse.

Yhdysvaltain Kiinan-suurlähettiläs Terry Branstad vaati Kiinaa vapauttamaan kaikki mielipidevangit Liun kuoleman seurauksena.

– Kiina on menettänyt periaatteellisen roolimallin, joka ansaitsi kunnioituksemme ja imartelumme, ei vankeusrangaistuksia, jotka hänelle langetettiin, Branstadin lausunto kuului.

Kiinan hallintoa vastustava taiteilija Ai Weiwei luonnehti Liun kuolemaa "vaikeaksi hetkeksi Kiinan ihmisoikeusaktivisteille ja testamentiksi Kiinan brutaaliudelle".

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi, että Kiinan olisi pitänyt päästää Liu hoitoon ulkomaille.

Vaatimuksia perheen liikkumavapaudesta

YK, Yhdysvallat, Ranska ja Saksa vaativat tuoreeltaan, että Kiina takaa Liun leskelle Liu Xialle ja perheelle liikkumavapauden ja oikeuden poistua maasta.

Liu Xia on ollut viranomaisten eristämänä omassa kodissaan Pekingissä vuodesta 2010.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoi, että Kiinan pitäisi antaa Liu Xian ja Liu Xiaobon veljen matkustaa Saksaan tai mihin tahansa maahan he haluavat.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi olevansa "syvästi surullinen" Liun kuolemasta. Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari antoi lausunnon.

– Ihmisoikeusliike Kiinassa ja ympäri maailman on menettänyt periaatteellisen mestarin, joka omisti elämänsä ihmisoikeuksien puolustamiselle ja edistämiselle rauhanomaisesti ja johdonmukaisesti. Hänet vangittiin siksi, että hän toimi vakaumuksensa mukaisesti, YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad al-Hussein sanoi lausunnossa.

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ilmaisi surua poismenon johdosta.

– Pitkistä pidätysjaksoista huolimatta ja yli 30 vuoden ajan hän ei koskaan lakannut puolustamasta rohkeasti perusoikeuksia ja sananvapautta, Le Drian sanoi lausunnossa.

Saksassa kutsuttiin sankariksi

Saksan liittokansleri Angela Merkel luonnehti Liuta rohkeaksi kansalaisoikeuksien ja ilmaisunvapauden puolesta taistelijaksi. Merkel lähetti surunvalittelut Liun perheelle.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas taas kutsui Liuta "sankariksi".

– Hänen väkivallaton vastarintansa teki hänestä sankarin taistelussa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta. RIP (lepää rauhassa), Maas kirjoitti Twitterissä.

Saksa kehotti Kiinaa keskiviikkona päästämään Liun sairaalahoitoon ulkomaille.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue lisää:

Liu Xiaobo oli Kiinan demokratialiikkeen voimahahmo, mutta hänen työnsä jäi kesken

Nobel-palkittu ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobo on kuollut

Liu Xiaobon haastattelu Ylen Elävässä Arkistossa

Ylen entisen Pekingin-kirjeenvaihtajan Sari Taussin juttu Liu Xiaobon kohtelusta kiista USA:n ja Kiinan välille – onko Nobel-palkittu toisinajattelija jätetty vaille hoitoa?

Lue seuraavaksi