Naton pääsihteeri kiitteli Suomen aloitetta: Itämeren sotilaskoneiden läheltä piti -tilanteet hallinnassa

Itämeren tilanteesta puhuttiin Naton ja Venäjän suurlähettiläiden tapaamisessa Brysselissä.

Itämeri
Kaksi lentokonetta lähellä toisiaan.
Venäläinen hävittäjä lähellä yhdysvaltalaiskonetta kesäkuussa Itämerellä.U.S. European Command / APTV

*BRYSSEL *Työ sotilasilmailun lentoturvallisuuden parantamiseksi Itämeren yllä on tuottanut tulosta, sanoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Hän viittasi etenkin tunnistuslentoihin, joissa vieraan vallan lentokone käydään tunnistamassa ilmasta näköetäisyydeltä.

– Lentotoiminta on lisääntynyt, mutta harvoja poikkeuksia lukuunottamatta osapuolet ovat tehneet valtaosan tunnistuslennoista turvallisesti ja vastuullisesti, Stoltenberg sanoi.

– Olen tyytyväinen, että tässä asiassa on saavutettu edistystä, hän jatkoi.

Stoltenbergin kehumasta edistyksestä huolimatta Itämeren sotilaslennot ovat nousseet otsikoihin viime aikoina liki viikoittain. Ruotsalaismedia kertoi kesäkuussa, että ruotsalainen tiedustelukone oli joutunut keskeyttämään tehtävänsä sen jälkeen kun venäläinen hävittäjä oli lentänyt sen lähelle.

Niinikään kesäkuussa venäläiskone kävi Venäjän mukaan tunnistamassa amerikkalaisen B-52-pommikoneen Itämeren yllä. Nato kertoi viime kuussa seuranneensa meren yllä kolmea venäläiskonetta, jotka eivät vastanneet lennonjohdon kyselyihin.

Stoltenberg kiitteli tiedotustilaisuudessa Suomen tekemää aloitetta, jonka seurauksena Itämeren rantavaltiot ovat keskustelleet asiantuntijatasolla lentoturvallisuudesta. Hän sanoi pitävänsä työn etenemistä "lupaavana".

Venäjä kertoi Zapad-harjoituksesta

Asiasta keskusteltiin, kun Nato-maiden suurlähettiläät tapasivat Venäjän Nato-suurlähettilään Aleksandr Grushkon Brysselissä tänään torstaina. Kokous oli Nato-Venäjä-neuvoston toinen tänä vuonna. Kokoonpano pantiin jäihin Ukrainan sodan seurauksena 2014, mutta kokouksia jatkettiin kaksi vuotta myöhemmin.

Grushko kertoi kokouksessa Nato-maille isosta Zapad-sotaharjoituksesta, jonka Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat järjestää syyskuussa Itämeren rannoilla. Stoltenbergin mukaan Venäjä antoi lukuja harjoitukseen osallistuvien joukkojen, lentokoneiden ja laivojen määristä.

– Kokemuksen perusteella meillä on syytä uskoa, että harjoitukseen osallistuu enemmän joukkoja kuin alunperin on ilmoitettu, Stoltenberg kuitenkin sanoi.

Nato puolestaan kertoi tietoja omasta Trident Javelin -harjoituksestaan. Ukrainan suhteen osapuolet totesivat olevansa asioista yhä perustavanlaatuisesti eri mieltä.