Kylmän sodan aikaisen tukikohdan saasteet muhivat Grönlannin jään alla – geologit alkoivat kartoittaa riskejä

Ilmastonmuutos uhkaa paljastaa muun muassa radioaktiiviset jätteet, jotka Yhdysvallat oletti jättäneensä iäksi jään alle.

ilmastonmuutos
Mustavalkoinen valokuva putkimaisesta reaktorista jäälakeudella.
Camp Centuryyn tuotiin ydinreaktori antamaan voimaa.Yhdysvaltain armeija

Kylmän sodan aikana rakennetun Yhdysvaltain jäänalaisen sotilastukikohdan kartoitus on alkanut Grönlannissa. Tanskan ja Grönlannin geologian tutkimuskeskukset pyrkivät selvittämään, missä tilassa puoli vuosisataa sitten hylätty tukikohta on, kun jään ja lumen ei voida enää olettaa peittävän sitä ikuisesti.

Tanskan ja Grönlannin hallitukset sopivat aiemmin tänä vuonna ohjelmasta, jossa alueelle asennetaan ilmastoa tarkkailevia sensoreita, kerätään tietoa jään läpi tutkan avulla ja tehdään ennusteita tulevasta.

Kun tutkimuslaitteisto on paikoillaan, sen antamaa tietoa voi alkaa seurata Camp Century Climate -verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun).

Ydinohjukset olivat salaisuus

Vuonna 1959 rakennetun Camp Centuryn tukikohdan virallinen tarkoitus oli kokeilla hyisiin olosuhteisiin sopivia rakennustapoja. Jään alla sijaitsivat majoitustilat enimmillään 200 sotilaalle sekä muun muassa sairaala, elokuvateatteri ja kappeli. Voimansa tukikohta sai ydinreaktorista.

YouTubessa on katsottavissa Yhdysvaltain armeijan puolen tunnin mittainen aikalaisfilmi (siirryt toiseen palveluun) Camp Centurysta, "kaupungista jään alla".

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Camp Century oli kuitenkin muutakin kuin sen sanottiin olevan. Se oli huippusalainen testipaikka siltä varalta, että Grönlannista joskus laukaistaisiin ydinohjuksia Neuvostoliittoon.

Tätä tietoa ei kerrottu edes Grönlannin emämaalle Tanskalle, jonka kanssa Yhdysvallat oli 1950-luvun alussa sopinut Grönlannin puolustamisesta.

Yhdysvaltain suunnitelmissa oli tuhansien kilometrien mittainen jäänalainen tunneliverkostosta, johon olisi mahtunut 600 ydinohjusta. Tuo "Projekti Jäämato" jäi kuitenkin toteuttamatta.

Alueelle jäi arviolta 200 000 litraa dieselöljyä.

Yhdysvallat luopui Camp Centurysta vuonna 1967, mutta jätti rakennukset purkamatta ja jätteet siivoamatta, koska jääpeitteen uskottiin vain paksuuntuvan, kun sen päälle satoi yhä enemmän lunta.

Ydinreaktori pakattiin mukaan, mutta alueelle jäi muun muassa arviolta 200 000 litraa dieselöljyä, tuntematon määrä ydinreaktorin lauhdevesiä sekä muita saasteita.

Vapautuva PCB olisi merelle iso uhka

Viime vuoden elokuussa Geophysical Research Letters -lehdessä julkaistu kansainvälinen tutkimus (siirryt toiseen palveluun) varoitti, että ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpeneminen uhkaa vapauttaa Camp Centuryn jätteet.

Tutkimuksen mukaan lumi alkaa ohentua jään päältä mahdollisesti jo noin vuonna 2090. Sen jälkeen jään sulamista ei voida enää estää, tutkijat sanovat. Jos jätteet päätyvät mereen, ne – etenkin PCB-yhdisteet – ovat suuri ympäristöriski, tutkijat varoittivat.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa julkaisi tämän vuoden alussa kaksi karttaa (siirryt toiseen palveluun) siitä, miten jää voi alkaa vetäytyä Camp Centuryn ympäriltä ja päältä.

Grönlanti hermostui vetkutteluun

Camp Centuryn siivoaminen on sekä teknisesti että hinnaltaan valtava urakka. Viimevuotinen tutkimus ei suositellut sen aloittamista, ennen kun sulaminen on edennyt niin, että jätteet ovat lähes näkyvillä.

Grönlanti on vaatinut Yhdysvaltoja ja Tanskaa maksamaan kustannukset ja sanonut, että Tanskan vaihtuvien hallitusten ympäripyöreät vastaukset saavat jo riittää.