"Eläkekertymästäni hävisi 12 vuotta" – Suomen puolen työntekijöiden eläkkeissä suuria virheitä Norjassa

Norjassa eläkkeistä vastaava NAV ei ollut rekisteröinyt kaikkia Vuokko Hirvosen työvuosia ja maksuja oikein. Eläkekertymästä puuttui peräti 12 vuotta.

Kotimaa
Vuokko Hirvonen
Utsjokelainen Vuokko Hirvonen on järkyttynyt, koska hänen työvuosiaan ei ole rekisteröity asianmukaisesti Norjan puolella.Torgeir Varsi / NRK

Utsjokelainen Vuokko Hirvonen on työskennellyt Norjan Kautokeinossa Saamelaisessa korkeakoulussa vuodesta 1990 lähtien. Neljä vuotta sitten hän huomasi suuria puutteita oman eläkkeensä kertymisessä.

Norjassa eläkkeistä vastaava NAV ei ollut rekisteröinyt Hirvosen työvuosia ja maksuja Norjan työajalta oikein. Koko työajalta puuttui peräti 12 vuotta. Asiasta kertoo NRK Sápmi (siirryt toiseen palveluun).

Vuokko Hirvonen Turun kirjamessut
YLE SÁPMI / Ritva Torikka

– Olen ollut järkyttynyt ja menettänyt yöuneni, itkenyt ja suuttunut ja miettinyt, onko tämä totta ollenkaan. Tämä on kuin kirjailija Kafkan maailmasta, sanoo Vuokko Hirvonen, jonka eläkettä ei ole neljässä vuodessa saatu korjattua.

Ei ole yksin ongelman kanssa

Raja-alueilla pohjoisessa on hyvin tavallista tehdä töitä toisen valtion puolella, Norjan puolelle houkuttelevat parempi palkka ja alhainen työttömyysprosentti.

Hirvonen on huomannut, että muillakin on ollut ongelmia eläkkeen karttumisen kanssa.

– Olen kuullut, että myös muita on vaivannut sama ongelma. Utsjoen kunnassahan on paljon ihmisiä, jotka työskentelevät Norjassa, Taanassa ja Kaarasjoella, Hirvonen kertoo.

– Yksi kertoi minulle, että häneltä puuttuu 14 vuotta. Kuin ei olisi mitään tuloja ollutkaan, Hirvonen jatkaa.

Saamelaisten yhteistyön esteenä

Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston jäsen Aili Keskitalo näkee byrokraattisten ongelmien häiritsevän saamelaisten pohjoismaista yhteistyötä.

Aili Keskitalo
Saamelaisen parlamentaarisen neuvoston jäsen Aili Keskitalo.Vesa Toppari / Yle Sápmi

– On hyvin ikävää kuulla, että yhteisössämme on tällaisia ongelmia, kun toivoisimme tämän olevan rajaton yhteiskunta. Asia vaikuttaa suuresti pohjoismaiseen saamelaiseen yhteistyöhön.

Saamelaisinstituutioissa on usein työntekijöitä ympäri Saamenmaan.

– Instituutiomme joutuvat usein hakemaan osaamista toiselta puolen rajaa, ja koska asumme Pohjoismaissa, ei tämän pitäisi olla niin suuri ongelma, Keskitalo sanoo.

Keskitalon mielestä Norjan Saamelaiskäräjien tulisi pyrkiä vaikuttamaan asiaan, koska ongelma on valtion byrokratiassa.

Omatoimisuus auttoi

Hirvonen on viimeiset neljä vuotta selvitellyt eläkekertymiään ja toimittanut tarpeellisia dokumentteja NAV:iin.

– Kun aloin kyselemään eläkerahaani NAV:sta, sain tiedon, ettei eläkettäni voi laskea puuttuvien tietojen vuoksi. Ihmettelin miten ihmeessä tietoni voivat puuttua, Hirvonen kertoo.

Hirvonen on joutunut tutustumaan Norjan eläkesysteemiin, joka poikkeaa Suomen vastaavasta.

– Valtion eläkekassan tietojen mukaan minulle on kertynyt eläkerahaa, mutta ei NAV:sta. Sitä en ymmärtänyt, sillä systeemi on erilainen kuin Suomessa, Hirvonen kertoo.

Viisi vuotta puuttuu edelleen

Neljän vuoden selvitystyön ja todistusten lähettelyn jälkeen Hirvosen eläkekertymästä puuttuu vielä viisi vuotta.

– Mielestäni on hyvin outoa, että tuollainen instituutio ei ole tallentanut tietojani. Olen hyvin järkyttynyt. Vertaan kokemuksia tietysti siihen, miten täällä Suomen puolella asiat on hoidettu.

Suomessa työntekijälle lähetetään tieto eläkkeen kertymisestä, mutta Norjasta Hirvonen ei ole tällaista tietoa saanut.

– Jos ei osaa kaivaa tietojansa, täytyy vain luottaa, että viranomainen on tehnyt hänelle kuuluvan työnsä.

Hirvonen painottaa, ettei kyseessä ole vain yksittäistapaus, vaan että virhe on systemaattinen.

NAV pahoittelee

NAV:n johtaja Kjersti Monland pahoittelee Hirvosen tapauksen käsittelyn viivästymistä.

– Mielestäni se on hyvin ikävää. Tapauksen käsittely on kestänyt liian kauan ja olen siitä pahoillani, Monland sanoo NRK:n haastattelussa.

Kjersti Monland
Kjersti Monland NAV:sta pahoittelee Hirvosen tapauksessa sattunutta virhettä.NRK

Monlandin mukaan Hirvosen tapauksessa lisädokumentit ovat tarpeen, ja uskoo niiden järjestyvän nopeasti. Monland toivoo ihmisten ottavan yhteyttä NAV:iin, jos huomaavat eläkkeessään virheitä.

– On tärkeää, että he jotka kokevat saaneensa väärän eläkepohjan, tiedottavat siitä NAV:lle, jotta voimme oikaista asian.

Monland pahoittelee, jos saamelaisten pohjoismainen yhteistyö on vaikeutunut NAV:n toiminnan vuoksi.

– Aiomme korjata asian niin, ettei siitä koidu enää tulevaisuudessa ongelmia, ainakaan niissä rajakunnissa, joiden kanssa meillä on jo nyt hyvä yhteistyö, Monland vakuuttaa.

Lähteet: NRK Sápmi