Herätys: Opiskelijakämppis voikin olla elättäjä, raskausajan ravinto näkyy alakoulussa, Victoria täyttää 40

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pienen asunnon olohuone.
Opiskelijoiden asumisen tuet muuttuvat merkittävästi, kun opiskelijat siirtyvät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin.Edit Lindblad / Yle

Kela uhkaa karsia opiskelijoiden asumistukia

Elokuun alussa voimaan tuleva opiskelijoiden asumistukien muutos kohtelee huonosti opiskelijoita, jotka asuvat yhdessä töissä käyvän avopuolison tai kämppiksen kanssa. Tuki annetaan ruokakunnalle, jolloin kämppis tai puoliso voidaan tulkita elättäjäksi.

Kämppiksen tai puolison tulot voivat aiheuttaa sen, että asumistukea ei myönnetä, vaikka toinen eläisi pelkällä opintotuella.

Raskaana ei ehkä kannata juoda sokerilimuja

Äidin raskauden keskivaiheilla nauttimat sokerijuomat saattavat näkyä lapsen liikakiloina alakouluiässä, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Suomalaisasiantuntijan mukaan myös isän ravitsemustilalla voi olla merkitystä lapsen terveydelle.

Muki täynnä limsaa.
Andrew Gombert / EPA

Prinsessa Victoria täyttää pyöreitä

Ruotsin kruununprinsessa Victoria täyttää 40 vuotta. Päivän juhlallisuudet sijoittuvat Tukholmaan, ja illalla syntymäpäiväjuhlia jatketaan Borgholmissa, Öölannissa. Vaikka Ruotsin kuningasperheen suosio on laskenut, Victorian suosio on noussut.

Ruotsin kruununprinsessa Victoria.jpg
Soren Andersson / AFP

Helteet piinaavat eteläistä Eurooppaa

Espanjaa koetellut helleaalto on rikkonut ennätyksiä useissa kaupungeissa. Esimerkiksi Madridissa mitattiin eilen 40,2 plusastetta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen heinäkuussa. Italian Sisiliassa taas evakuoitiin satoja turisteja metsäpalojen takia toissa päivänä, ja Ateenassa Kreikassa Akropolis-kukkulaa on pidetty suljettuna pahimman kuumuuden aikana.

Espanjassa mitattiin jopa 47 asteen lämpötila keskiviikkona. Helleaallon on ennustettu jatkuvan sunnuntaihin saakka.
Espanjassa mitattiin jopa 47 asteen lämpötila keskiviikkona. Helleaallon on ennustettu jatkuvan sunnuntaihin saakka.Rafa Alcaide / EPA

Sää poutaantuu viikonloppuna

Suomessa oleva sadealue jatkaa kulkuaan pohjoiseen, kertoo meteorologi Seija Paasonen. Tänään on vielä osassa maata epävakaista, mutta lauantai ja sunnuntai ovat enimmäkseen poutaisia ja melko aurinkoisia kesäpäiviä. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

perjantain sää
Yle