Hyppää sisältöön

Euroopan suurin litium-kaivos rakenteille ensi syksynä? Kaivosyhtiö Keliberin kerättävä sijoittajilta vielä 170 miljoonaa

Kaivosyhtiö Keliberillä on edessä vielä kaksi suurta mutkaa ennen rakentamisen aloittamista Keski-Pohjanmaalle Kaustiselle: kaivoksen rakennusluvat ja rahoitus.

Keliberin litiumkaivoksen tutkimustunneli. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kaivosyhtiö Keliber kaavailee aloittavansa Euroopan suurimman litium-kaivoksen rakentamisen Kaustiselle syksyllä 2018.

Kaivoksen ympäristö- ja kaivosluvista on osa vielä valmistelussa, osa käsittelyssä. Myös rahoituksen hankkiminen on kesken. Rakennuslupapäätöstä odotetaan ensi vuoden aikana, ja kaivostoiminta voisi alkaa vuonna 2019.

Rahoitusta on kerättävä investointiin noin 170 miljoonaa, kasassa on vasta muutama miljoona.

– Yrityksen listautuminen pörssiin on yksi vaihtoehto rahoituksen saamiseksi. Keliberin hallitus puntaroi vielä eri vaihtoehtoja ja tämäkin on listalla. Päätökset vielä puuttuvat, kertoo Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Toistaiseksi sijoittajia on saatu houkuteltua mukaan muutamia. Rahoittajiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa sijoitusosuuskunta PPO sekä pari suomalaista yksityishenkilöä. Lisäksi rahoitusneuvottelut kansainvälisten sijoittajien kanssa ovat käynnissä.

Tehdas Kaustisen keskustan tuntumaan

Kokkolan ja Kaustisen alueella on neljä litium-esiintymää, joihin avolouhintaa suunnitellaan.

– Esiintymistä tehdään parhaillaan kannattavuusarviota. Se valmistuu tänä syksynä. Varsinkin Rapasaaren löydös viittaisi siihen, että alueella on suuri potentiaali, kertoo Lamberg.

Tuotantolaitos rakennettaisiin Kalavedelle, noin viiden kilometrin päähän Kaustisen keskustasta. Alueelta louhittaisiin spodumeeniä, joka on litiumia sisältävä mineraali. Kaustisen tuotantolaitoksella spodumeenistä jalostettaisiin litiumkarbonaattia.

Yrityksen listautuminen pörssiin on yksi vaihtoehto rahoituksen saamiseksi.

Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg

Yhtiö työllistäisi noin 120 henkilöä. Keliberin arvion mukaan kaivokset työllistäisivät välillisesti noin 300 ihmistä.

Keväällä Keliber sai kasaan 10 miljoonaa euroa rakentamisen aloittamisen suunnitteluun. Rahalla myös jatketaan malminetsintää.

Euroopassa viime vuosina virinneet akkutehdashankkeet ovat kirkastaneet myös kaivosyhtiö Keliberin näkymiä. Vaasa on vielä ehdolla Teslan jättiakkutehtaan rakennuspaikaksi.

Litium on tärkeä raaka-aine sähköautojen sekä matkapuhelinten ja tietokoneiden akuissa. Varsinkin sähköautojen kysynnän on ennustettu kasvavan tulevina vuosina.

Kaivosyhtiö Keliber arvioi, että mineraalia riittää alueella 10–20 vuoden tuotantoon. Tuoreimpien kannattavuuslaskelmien mukaan litiumkarbonaatin tuotantohinta on kaivoksen avautuessa noin 4000–5000 dollaria tonnia kohden.

– Arviot maailmanmarkkinahinnoista ovat jopa 10 000 dollarin luokkaa, eli tuotanto olisi hyvinkin kannattavaa, uskoo toimitusjohtaja Lamberg.

.
.