Suomalaisturisteja eivät Etelä-Euroopan hirmuhelteet pelästytä – "Ihanaa, kun ei tarvitse palella"

Lomalaiset eivät ole peruneet reissujaan paahtavan kuumuuden vuoksi. Helpotusta tukalaan oloon tuo ilmastointi.

matkailu
Ihmiset vilvoittelivat suihkulähteessä Sevillassa, Espanjassa 13. heinäkuuta.
Ihmiset vilvoittelivat suihkulähteessä Sevillassa, Espanjassa 13. heinäkuuta.Jorge Guerrero / AFP

Etelä-Eurooppaa piinaa tällä hetkellä kova helleaalto. Espanjassa lämpötilat ovat nousseet reippaasti yli 40 asteeseen, ja monessa kaupungissa on rikottu heinäkuun lämpöennätyksiä. Italian Sisiliassa kuivuus on saanut aikaan suuria metsäpaloja, ja Kreikassa turistinähtävyyksiäkin on suljettu (siirryt toiseen palveluun) kuumina päivinä.

Suomalaiset turistit eivät ole säikähtäneet kovaa kuumuutta. Sen sijaan kotimaan viileä kesä on saanut suomalaiset lähtemään innolla lämpöön.

– Lähes kaikki heinäkuun matkat ovat loppuunmyytyjä. Monet odottavat, että he saavat olla lämmössä, Tui-matkatoimistosta kerrotaan.

"Saarilla puhaltaa onneksi merituuli"

Kovat helteet eivät ole tietäneet ongelmia Välimeren turistikohteissa.

– Helleaalto ei ole ollut sellainen, johon olisi tarvinnut erityisesti varautua. Kohteissa on paikan päällä henkilökuntaa, joka auttaa mahdollisuuksien mukaan, Tjäreborgin viestintäpäällikkö Joonas Halla sanoo.

Matkatoimistot Tui, Aurinkomatkat ja Tjäreborg vahvistavat, että asiakkaat eivät ole ottaneet yhteyttä kovan helteen takia eivätkä lämpöasteet ole huolestuttaneet suomalaisia turisteja.

– Ihanaa, kun ei tarvitse enää palella, Turkissa lomaileva suomalainen oli kommentoinut Aurinkomatkojen matkaoppaalle.

– Lämmintä on, mutta se on mahtavaa, Espanjan Barcelonasta taas kerrottiin.

Etelä-Euroopan matkoja ei ole lähdetty perumaan kuumuuden vuoksi.

Italiassa suomalaiset viihtyvät helteillä rannalla, uima-altaalla ja kylpylöissä. Kuumuus on vaikuttanut siten, että aktiivinen tekeminen jää vähemmälle.

– Saarilla puhaltaa onneksi merituuli, joten kuumuus ei ole niin julmaa kuin vaikkapa Napolissa, Annina Metsola kertoo Aurinkomatkojen viestinnästä.

Vältä keskipäivän aurinkoa

Monet turistit ottavat etukäteen selvää tulevan matkakohteen lämpötiloista. Turistikohteissa matkatoimistojen oppaat ohjeistavat suomalaisia pärjäämään kovissa helteissä.

– Koko loman ajan pitää huolehtia nesteytyksestä. Myös UV-säteiltä täytyy muistaa suojautua, ja on hyvä käyttää aurinkovoidetta. Kaikista kuumimmat ajankohdat keskellä päivää kannattaa viettää sisätiloissa, esimerkiksi ilmastoidussa hotellissa, Tuin PR- ja viestintäpäällikkö Pauliina Pajunen sanoo.

Aurinkomatkojen Annina Metsola taas vinkkaa, että hellepäivänä kannattaa esimerkiksi vierailla ilmastoiduissa museoissa tai kierrellä lomakohdetta autossa, joka on ilmastoitu.

– Sillä tavoin helteillä voi tehdä asioita, mutta ei tarvitse kuitenkaan olla paahtavassa kuumuudessa, Metsola sanoo.

Hänen mukaansa hellepäivinä kannattaa muistaa kostuttaa ihoa kylmällä vedellä pyyhkeen avulla.

Yhä useammin suomalaisturistilla näkee myös viuhkan.

– Viuhka ei ole vain koriste, vaan siitä on oikeasti apua, Metsola sanoo.

Helle ei oikeuta matkan perumiseen

Tuista kerrotaan, että lomakohteen kova helle tai hellevaroitus eivät oikeuta matkan veloituksettomaan perumiseen, ellei ulkoministeriö tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeista välttämään kyseiseen kohteeseen matkustamista.

– Muussa tapauksessa matkan perumiseen ovat voimassa normaalit peruutusehdot, matkatoimistosta vahvistetaan.

Myös Aurinkomatkoilla ja Tjäreborgilla on vastaava käytäntö: matkan peruutus edellyttää ulkoministeriöstä kohdemaan ohjeistuksen muutosta.

Joonas Halla muistuttaa, että kuumuuden kanssa on käytettävä maalaisjärkeä.

– Yli 40 asteen lämpöön täytyy suhtautua kunnioittavasti. Keskipäivällä yli 40 asteen helteet eivät ole kävelykelejä, hän sanoo.