Juha Tapio palkittiin sanoituksistaan – kuittasi heti Trumpille

Rakkauslauluistaan tunnettu Juha Tapio on palkittu vuoden 2017 Juha Vainio -palkinnolla. Hän haluaisi tehdä myös protestilaulun.

Juha Tapio
Juha Tapio vastaanotti Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinnon Kotkassa.
Juha Tapio vastaanotti Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinnon Kotkassa perjantaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ohikiitävää, Kaksi puuta, Sinun vuorosi loistaa. Juha Tapio tunnetaan koskettavista, elämän syvissä vesissä uivista sanoituksistaan, jotka on nyt palkittu Juha Vainio -palkinnolla. Tapio on tunnustuksesta liikuttunut.

– Muut musiikkialan palkinnot tulevat aina jonkun vuoden tietystä levytyksestä tai muusta pinnallaolosta. Tämä tuntuu arvokkaalta, koska se ei peilaa vain aallonharjoja vaan pidempää jatkumoa, Tapio sanoo.

Juha Tapio on perfektionisti, rima on korkealla. Parhaat biisit syntyvät puoli kahden aikaan yöllä, kun itsekritiikin ääni on väsytetty. Silloin on rauhallista ja hiljaista, kukaan ei soita tai lähetä sähköpostia.

– Kun päivällä puurran työhuoneessa ja mitään ei tapahdu, se ääni alkaa nalkuttaa takaraivossa. Se sanoo, että et ole tarpeeksi hyvä ja että tämä ei riitä. Yöllä uskaltaa viedä maaliin ne ajatukset, joita ei päivällä ole uskaltanut.

Kollegat ihmeissään

Biisit syntyvät hyräilemällä ja soittamalla melodianpätkää tai jotakin lausetta, josta ehkä muodostuu myöhemmin kappaleen kertosäe. Melodia ja sanat vain tulevat jostakin.

– Joskus ne tulevat yhtä aikaa. Se on ihannetapaus, että on heti melodia ja on ajatus, joka soi melodian kanssa yhteen. Joskus laulu saa alkunsa joko tosi tarttuvasta melodianpätkästä tai selvästä johtolauseesta, kertosäkeen aloituksesta tai lopetuksesta. Sitä alan sitten säveltää.

On käynyt niinkin, että laulu on ensimmäistä kertaa kirjoitettu paperille vasta kun se on painettu levyn kansivihkoseen.

Juha Tapio

Juha Tapio sanoo, että hänen tekniikkansa tehdä kappaleita on omintakeinen.

– Kollegat aina ihmettelevät, kun en kirjoita mitään ylös enkä nauhoita mitään. On käynyt niinkin, että laulu on ensimmäistä kertaa kirjoitettu paperille vasta kun se on painettu levyn kansivihkoseen. Luotan siihen, että jos joku juttu on tarpeeksi hyvä, muistan sen.

Laulajan mielestä on hienoa, että perinteistä runoutta, kirjallisuutta ja laulujen tekstejä arvostetaan yhä sosiaalisen median aikakaudella.

– Nythän jokainen meistä on kirjailija ja jopa valtion päämiesten twiiteissä pääsevät esiin tunteen paloa puhkuvat möläytykset, Juha Tapio sanoo viitaten Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin.

– Toivottavasti tällainen punnittu, mietitty ja hallittu sanominen ei katoa muodista. Sille on ehkä nyt kovempi tilaus kuin koskaan.

Juha Tapio
Juulia Tillaeus / Yle

Oho, se olikin tosi hyvä

Juha Tapio pyrkii siihen, ettei kukaan kuulisi hänen keskeneräisiä kappaleitaan. Usein se ei onnistu, koska hän jammailee ja rämpyttelee kitaraansa kotona.

– On käynyt niinkin, että olen hyräillyt kappaleen pätkää ihan sen alkuvaiheessa enkä ole pitänyt sitä kummoisena. Sitten joku on ohi kulkiessaan sanonut, että tuo on tosi hyvä.

Kun laulu etenee pidemmälle kohti levytyskuntoa, se joutuu tuottajien ja levy-yhtiön pomon Pekka Ruuskan syyniin.

– Siinä vaiheessa annan näiden luottoihmisten kuulla, mitä olen tekemässä. Annan heidän myös kommentoida ja otan kommenteista opikseni.

Pienet tarinat systeemissä

Mistä sitten tietää, että biisi on valmis? Juha Tapio sanoo, että ei välttämättä milloinkaan – ainakaan mitään kriteerejä ei ole.

– Se on tunne, intuitio. Välillä tunnen, että jotain puuttuu, vaikka kappale olisikin päällisin puolin valmis. Ja vaikka se joskus tuntuisikin valmiilta, se silti aina ole. Kun biisin kuulee radiosta vuosien päästä, tulee mieleen että sitä olisi silti pitänyt vielä hioa.

Rakkauslaulujen taitajan suuri unelma on kirjoittaa aito protestilaulu – sellainen, joka päätyisi levylle asti. Tähän asti Juha Tapion yhteiskunnalliset kannanotot ovat tapahtuneet niin, että hän on kirjoittanut lauluun tarinan yksittäisestä ihmisestä tässä "systeemissä".

– Yhteiskunnallisten ja kantaaottavien tekstien kirjoittaminen aiheuttaa minulle todella paljon ongelmia. Haluaisin niitä tehdä ja olen yrittänytkin joka levylle, mutta jostain syystä ne eivät taitu luontevasti. Protestilaulua en ole osannut kirjoittaa. Huomaan, että se vaivaa minua.

Juha Tapio ja Ile Vainio halaavat
Juha Vainion poika Ilkka "Ile" Vainio onnittelee Juha Tapiota sanoittajapalkinnosta.Juulia Tillaeus / Yle

Uutta musiikkia alkuvuodesta

Juha Tapio tekee parhaillaan uutta levyä, joka on tarkoitus julkaista ensi vuoden alussa. Hän sanoo, että Juha Vainio -palkinto sattui juuri oikeaan hetkeen.

– Painin nyt juuri näiden puolivalmiiden ajatusten kanssa. Siihen sisältyy paljon onnea ja pieniä löytämisen hetkiä, mutta myös paljon epätoivoa. Palkinto innostaa tekemään, mutta samalla myös velvoittaa tekemään parhaansa.

Kun biisin kuulee radiosta vuosien päästä, tulee mieleen että sitä olisi silti pitänyt vielä hioa.

Juha Tapio

Junnun biisejä Juha Tapio pitää valtavana aarteistona, josta löytyy paljon kultaa. Yksi on kuitenkin yli muiden.

– Kun Albatrossin on päässyt laulamaan, se on ollut aina juhlahetki.

Kotkan Meripäivillä annettava Juha Vainio -palkinto on 6 000 euroa. Se on myönnetty vuosittain vuodesta 1991 lähtien. Juha Tapio saapui hakemaan tunnustuksen Kotkasta, mutta hän ei tänä vuonna esiinny Meripäivillä.

– Parin vuoden välein olen siellä ollut ja pidän peukkua, että tulevina kesinä olen taas.