Pikkuruiset tupakointikarsinat herättävät hilpeyttä Pori Jazzeilla – kuva

Sauhuttelu on päätetty keskittää metallisilla aidoilla rajatuille alueille, joita on käytännössä mahdotonta valvoa.

Pori Jazz
tupakkakarsina
Heli Mansikka / Yle

Tupakointi on Pori Jazzeilla rajattua, kuten lainsäädäntö on syksystä 2010 alkaen edellyttänyt. Tupakointi on festivaaleilla kielletty tupakkalakiin perustuen muun muassa lavojen edustoilla ja teltoissa.

Jazzeilla tupakoinnin rajoittaminen on anniskelualueilla viety joitain muita tapahtumia astetta pitemmälle, kun sauhuttelu on keskitetty metallisilla aidoilla merkityille, eristetyille alueille. Anniskelualueen tupakointikarsina ihmetytti paikalla käyneitä Ylen toimittajia ja toimittajan Facebook-päivityksen kommentoijia.

Järjestäjä: Aidat antavat selkeän signaalin

Tuotantopäällikkö Petteri Karri Pori Jazzista kertoo Ylelle, että anniskelualueiden eristettyjä tupakointialueita on vaatinut Porin kaupungin terveysvalvonta.

– Porissa on tällainen käytäntö, että he ovat halunneet tupakointialueet merkittävän sinne. Järjestyksenvalvojat valvovat tupakointia, mutta heillä on paljon muutakin tekemistä, Karri kertoo.

Karri puhuu karsinoiden sijaan mieluummin aidoilla eristetyistä alueista.

– Niillä on tarkoitus antaa selkeä signaali, että juuri tällä merkityllä paikalla saa tupakoida. Asian valvominen on toisaalta käytännössä mahdotonta, varsinkin silloin kun ihmiset ovat nauttineet alkoholia.

Hän kertoo olleensa tekemässä vastaavantyyppisiä tapahtumia eri puolilla Suomea, mutta ei ole muualla törmännyt tällaiseen käytäntöön, jossa tupakointialueet olisi ulkotiloissa eristetty. Karri muistuttaa, että lavojen edustoilla ja teltoissa tupakointi on täysin kielletty.

Valvira: Järjestäjä paras arvioimaan

Kaupungin terveysvalvonnasta sanotaan, että he eivät ole vaatineet karsinoita tai aitoja vaan ainoastaan tupakointialueiden merkitsemistä: esimerkiksi tumppiastiat ja kyltit ovat hyvä keino osoittaa vieraille, missä voi tupakoida.

Valviran ulkoalueilla järjestettäviä yleisötilaisuuksia koskeva ohje (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että tupakointi on tupakkalain mukaan kielletty ulkoalueilla järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa ja katsomoissa sekä muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan.

Ohjeen mukaan tupakointikiellon edellytyksenä ei ole, että tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitettu tila olisi esimerkiksi osittain katettu, vaan tupakointikielto koskee myös täysin avoimia tiloja, mikäli osallistujat oleskelevat niissä paikoillaan. Tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitettu tila voi olla esimerkiksi esiintymislavan edusta ja sen välitön läheisyys, johon yleisöllä on pääsy.

Valviran ohjeen mukaan tilaisuuden järjestäjällä on parhaat mahdollisuudet arvioida, mitkä ulkoalueet on välittömästi tarkoitettu tilaisuuden seuraamiseen.