Liu Xiaobon kuolema kuohuttaa – Kiina arvostelee Yhdysvalloilta saamaansa kritiikkiä

Kiina ei päästänyt vangittua ihmisoikeustaistelijaa syöpähoitoon ulkomaille kansainvälisen yhteisön vetoomuksista huolimatta. Nyt lesken tilanne on noussut esiin tiedotusvälineissä.

Kiina
Nobelisti Liu Xiaobo vaimosta Liu Xian kanssa.
Nobelisti Liu Xiaobo vaimosta Liu Xian kanssa kuvassa, jonka kiinalaiset ihmisioikeusaktivistit julkaisivat heinäkuussa. Kuvan ottoajankohdasta ei ole varmaa tietoa.Ye Du / EPA

Kiina arvostelee ihmisoikeusnobelisti Liu Xiaobon kuolemasta saamaansa kritiikkiä. Kiinan vangitsema ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobo kuoli torstaina maksasyöpään, eikä Kiina päästänyt häntä saamaan hoitoa ulkomaille useista vetoomuksista huolimatta.

Nyt katse on kääntynyt Xiaobon leskeen Liu Xiaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja länsimaiden hallitukset, Yhdysvallat etunenässä, ovat vedonneet Kiinaan, jotta leski ja muut perheenjäsenet saisivat takaisin liikkumisvapautensa ja halutessaan lähteä maasta.

Kotiarestissa oleva leski kärsii masennuksesta. Kiina määräsi Liu Xian kotiarestiin hänen puolisonsa voitettua Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2010. Hän sai käydä tapaamassa vuonna 2009 vangittua puolisoaan vankilassa kerran kuussa.

Tänään perjantaina pariskunnan ystävät kertoivat huolensa leskestä lehdistölle.

– Xiaobon leskeen ei saada yhteyttä, perheen ystävät sanoivat.

Kiina viestitti, ettei se aio tehdä nyt päätöksiä liittyen kotiarestissa olevan lesken liikkumavapauteen.

– Olemme lähettäneet vastalauseita maille, jotka ovat antaneet aiheesta asiattomia lausuntoja, lausui Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang.

Myös Kiinan hallituksen virallinen äänitorvi Global Times on paheksunut länsimaiden reaktioita, ja se kirjoitti tänään "länsimaiden johtaneen Liu Xiaoboa harhaan (siirryt toiseen palveluun)".

Liu Xiaobo siirrettiin vankilasta sairaalahoitoon kesäkuun lopussa. Kaksi länsimaista lääkäriä pääsi käymään hänen luonaan viimein viime sunnuntaina. Heidän mukaansa potilas oli sairaudesta huolimatta siinä kunnossa, että hänet olisi voitu siirtää ulkomaille saamaan hoitoa. Kiina ei ole antanut siirtoon lupaa.

Maailmalla tunnetuimpiin Kiinan ihmisoikeusaktivistieihin lukeutuva Xiaobo menehtyi sairauteen 61-vuotiaana.

Lähteet: AFP, Reuters, AP