Risojen veneiden keräys on alkanut suotuisasti Saaristomerellä

Jo 23 turhaa venettä odottaa kuljetusta pois Saaristomeren rannoilta.

jätehuolto
Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen huoltoalus M/S Roope
Linus Hoffman / Yle

Risojen veneiden keräys on saavuttanut hyvän suosion Saaristomerellä. Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys on saanut ilmoituksen jo 23 veneestä, jotka voi hakea pois.

Huoltoalus M/S Roope kerää alukset elo-syyskuussa. Veneitä voi ilmoittaa keräykseen vielä 19.7.2017 saakka. Aluevastaava Katriina Murto on tyytyväinen keräyksen suosioon.

– Veneiden kuljetuksesta on tullut paljon kyselyjä. Asiakkaat toivovat, että he pääsevät eroon veneistä, jotka sijaitsevat sellaisissa kohteissa, joista niitä ei helpolla pysty tuomaan.

Hajotessaan ne aiheuttavat roskaantumista meressä.

Katriina Murto

Vanhat, risaiset veneet voivat olla vaaraksi ympäristölle. Ne pitää toimittaa jätteiden lajitteluasemalle kuten Topinojalle.

– Ne rumentavat maisemaa. Itämeren ja saariston kannalta on tärkeää tuoda ne pois sieltä. Hajotessaan ne aiheuttavat roskaantumista meressä, niistä irtoaa muovia ja kemikaaleja, jotka ovat haitallisia merieliöstölle, kertoo Murto.

Uusi M/S Roope hakee paatit

Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Naantalin ja Maskun saariston alueelle. Noutamisen ajankohtaa ei voida ilmoittaa ennakkoon. Veneet haetaan silloin, kun Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen uusi huoltoalus M/S Roope on liikkeellä alueella.

Veneiden keräyksestä peritään nouto- ja jätteenkäsittelymaksu.

– Toteutamme keräyksen yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. M/S Roope noutaa veneet ja Lounais-Suomen Jätehuolto kuljettaa ne asianmukaisesti hävitettäväksi, kertoo Katriina Murto Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksestä.