1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Liikennevirhemaksu kuumentaa tunteita tien päällä – "Tämä on entisen Itä-Saksan stasilaisuutta, ei mitään muuta"

Tuomarit saavat autoilijoilta ja Autoliitolta tukea kritiikkiin liikennevirhemaksun heikennyksistä kansalaisten oikeusturvaan.

liikennevalvonta
Lasse Punta
Haastateltavina helsinkiläiset Eero Huttunen ja Lasse Punta (kuvassa).

Eivät vain oikeusoppineet ole pillastuneet rikesakon korvaajaksi esitetyn liikennevirhemaksun mukana tulevista muutoksista virhemaksun oikeuskäytäntöön. Suomen tuomariliton ja Suomen Lakimiesliiton havaitsemat heikennykset kuumentavat tunteita myös tien päällä.

– Mielestäni pitäisi ampua alas koko Bernerin hanke. Se tuntuu aivan vieraalta oikeusvaltiolle, sanoo helsinkiläinen Eero Huttunen, jonka Yle Uutiset haastatteli kesken auton tankkauksen Mannerheimintien huoltamolla.

– Eihän tämä ole oikeusvaltion periaate. Tämähän on entisen Itä-Saksan DDR:n stasilaisuutta, ei mitään muuta. Unohtakaa koko lakihanke, puuskahtaa puolestaan helsinkiläinen taksinkuljettaja Lasse Punta, joka odotteli kyyditettäviä taksitolpalla Helsingissä.

Autoliitto ärähtää

Huttusta ja Puntaa ärsyttävät samat seikat kuin tuomariliittoa ja Lakimiesliittoakin: liikennerikkomusta koskeva todistustaakka olisi jatkossa syyttäjän sijasta liikennevirhemaksun saajalla. Asianosaisen olisi esitettävä muutoksenhaussa perusteita sille, että ei ole syyllistynyt tekoon.

– Yleensä oikeusvaltiossa syyttäjän pitää todistaa syytetyn syyllisyys, eikä suinkaan minun itse pidä todistaa syyttömyyttäni, Punta latelee länsimaisen oikeuskäytännön pääperiaatteisiin kuuluvaa ns. syyttömyysolettamaa ulkomuistista.

Myös Autoliitto huomauttaa lausunnossaan liikenne- ja viestintäministeriölle, että esitetty haltijavastuu todistustaakan kääntämisineen ei kuulu oikeusvaltion periaatteisiin.

– Syyttömyyttä on melko mahdotonta todistaa ja se tuntuu epäoikeudenmukaiselta, Huttunen sanoo.

– Ainut keino on periaatteessa se, että minulla on passissa Ugandan leima todistamassa, että olen ollut rikkomushetkellä siellä, enkä suinkaan Suomessa, Punta puuskahtaa.

Puntan ja Huttusen mielestä rekoista tuttu ajopiirturi olisi yksi mahdollisuus, mutta kukas sen sitten maksaisi.

– Ajopiirturi on teoriaa henkilöautossa, Huttunen arvelee.

Berner ei peräänny

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) puolustaa voimakkaasti lakiehdotusta liikennevirhemaksusta. Bernerin mukaan syyttömyysolettama on rikosoikeusjärjestelmän ominaisuus ja uudistuksessa osa rikoksistä siirretään pois rikosoikeuden piiristä.

– Tällöin liikennevirhemaksun saajaa ei siis epäillä rikoksesta, eikä siihen sovelleta rikosoikeudellista syyttömyysolettamaa, Berner toteaa.

Bernerin mukaan esitetyssä uudistuksessa asioiden käsittely yksinkertaistuu ja nopeutuu ja kansalaisten oikeusturva paranee.

– Olemme tätä tosi laajasti harkinneet ja käyneet läpi. Henkilökohtaisesti uskon, että tämäntyyppinen muutos on lähempänä kansalaisten oikeustajua kuin nykyinen järjestelmä on, Berner sanoo.

Liikennevirhemaksu on osa tieliikennelain uudistusta, jota koskeva lakiesitys on tarkoitus saada eduskunnan käsiteltäväksi ensi syksyn aikana.

Lue myös:

Berner vastaa tuomariliiton paheksuntaan ehdotetusta liikennevirhemaksusta – vyöryttää pitkän listan hyväksyjiä

Tuomarit pillastuivat rikesakon korvaajaksi esitetystä liikennevirhemaksusta: todistustaakka siirtyisi rangaistulle

Turvavyöstä 70 euroa, punaisia päin 100 eurolla – Katso esitykset uusiksi liikennevirhemaksuiksi

Lue seuraavaksi