Arvokkaasta koivukujasta kumoon kymmeniä puita Eurassa

Vaaniintien 1,6-kilometrisen kujan varrella kasvavat kaadettavat koivut ovat huonokuntoisia.

Eura
Koivukuja Vaaniintie
Vaaniintien koivukuja Eurassa.Ely-keskus

Euran Vaaniintien varrella kasvavasta 1,6-kilometrisestä koivurivistä kaadetaan kymmeniä huonokuntoisia koivuja. Maisemallisesti arvokas koivukuja muodostaa ely-keskuksen mukaan tiellä kulkijoille nykymuodossaan turvallisuusriskin.

Peltoaukean laidalla sijaitsevalla alueella on 241 puuta, joista kaadetaan noin 75 huonokuntoisinta. Edellisen kerran sortumisvaarassa olevia puita on kaadettu vuonna 2014 noin 30 kappaletta.

Satavuotias puurivi

Puut on istutettu pääosin sata vuotta sitten peltoaukean suojaksi. Ely-keskus arvioi, että istuttaja on ollut Vaaniin kartano.

– Vaikka koivurivi ei ole perustelutekijä kulttuuriympäristöstatuksen muodostamisessa, koivurivi on silti paikallisesti merkittävä maisemallinen tekijä ja mahdollisesti mielenkiintoinen muisto ajalta, jolloin peltotyöntekijöiden suojaksi istutettiin puita varjoa tuomaan, ely-keskus toteaa.

Valtion omistamalla tiealueella sijaitsevat puut poistetaan 31.7. alkaen, ja työ kestää elokuun puoliväliin asti. Työ saattaa viivästyttää liikennettä.

Ely-keskus istuttaa kaadettujen koivujen tilalle uusia koivuntaimia ensi keväänä. Koko koivuriviä ei ole mahdollista uudistaa. Hyvät runkopuut ja pensasmaiset kotipihlajat säilytetään.