Liian vähän liikkuvia työikäisiä yritetään saada liikkeelle Kemissä

Koko Kemi Liikkuu -hankkeen palvelut tähtäävät kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kohteena ovat erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat työikäiset.

hyvinvointi
Mies tekee kuminauhajumppaa
Asiakkaalle tehdään terveyskuntotestit prosessin alussa ja lopussa. Asiakassuhteeseen kuuluu myös kontaktikäynnit kaupungintalolla ja tarpeen mukaan voidaan lisäksi olla sähköisesti yhteydessä.Pekka Havukainen / Yle

Kemissä pyritään parantamaan työikäisten elämänlaatua maksuttomilla hyvinvointipalveluilla. Koko Kemi Liikkuu -hankkeen palvelut ovat tarkoitettu työikäisille.

– Kohderyhmänä on terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat työikäiset. Toki on ihmisiä, jotka liikkuvat jonkin verran ja sitten tulevat jonkun muun syyn takia asiakkaaksi, esimerkiksi on ravitsemuksen kanssa ongelmaa tai paino ei putoa vaikka liikkuu, kertoo hankkeen liikuntaneuvoja Oona Tervo.

Koko Kemi Liikkuu -hankkeen pilottivaiheeseen on osallistunut kymmenen testihenkilöä. Viime keväästä lähtien mukaan on tullut lisää asiakkaita muun muassa terveydenhoitajan ohjaamana.

– Esimerkiksi diabeteshoitajan kautta ja työttömien terveydenhoitajan kautta on tullut paljon ihmisiä. Eli yhteistyön kautta mennään, että löydettäisiin ihmisiä, jotka voisivat sopia meidän asiakkaiksi. Lisäksi mukaan on tullut ihmisiä myös Facebook-ryhmän (siirryt toiseen palveluun) ja Kemin kaupungin nettisivujen kautta, kertoo Koko Kemi liikkuu-hankkeen liikuntaneuvoja Oona Tervo.

– Ja jos vain tuntuu siltä, että tarvitsisi jotain tsemppiä tai neuvoa niin saahan sitä aina soittaa, Tervo muistuttaa.

Jatkossa hanke järjestää muun muassa erilaisia liikuntatempauksia, joiden yhteydessä jaetaan tietoa työikäisten käytössä olevista mahdollisuuksista. Tervon mukaan ryhmätapahtumat ovat tärkeä osa prosessia, sillä terveiden elämäntapojen opettelussa yhtä tärkeää kuin liikunta, lepo ja oikea ravinto on myös sosiaalinen puoli ja toisten tarjoama tuki.