Finnkino putsasi perinteikkäät elokuvateatterit – kaupunki maanittelee palauttamaan irtaimiston

Rakennuksille jäi kaupunginarkkitehdin mukaan suojeluarvoa, vaikka penkit ja lamput lähtivät.

elokuvat
Tyhjennetty elokuvateatteri Nuijamiehen sali
Finnkinon tyhjentämä elokuvateatteri Nuijamiehen sali.Pyry Sarkiola / Yle

Lappeenrannan kaupunki aikoo keskustella elokuvayhtiö Finnkinon kanssa irtaimiston palauttamisesta lakkautettuihin elokuvateattereihin.

Kaupunki istuu yhteiseen neuvottelupöytään rakennukset omistavan Etelä-Karjalan Osuuspankin ja rakennuksissa vuokralla olleen Finnkinon kanssa elokuussa.

– Käymme keskusteluja, että mitä vaihtoehtoja Finnkino asiassa näkee. Toki irtaimisto on ollut heidän omaisuuttaan, mutta haluamme käydä koko prosessin yhdessä läpi, kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo.

Finnkino lakkautti perinteikkäät elokuvateatterit Nuijamiehen ja Kino-Aulan alkukesällä ja tyhjensi teatterit. Irtaimiston poisvienti aiheutti laajaa tyrmistystä.

Rakennusten suojeluarvo ei hävinnyt

Elokuvateattereiden tyhjentäminen yllätti kaupungin virkamiehetkin, sillä voimassa olevassa osayleiskaavassa elokuvateattereilla on suojelumerkintä. Tällä hetkellä kaupunki valmistelee alueelle asemakaavaa, jossa rakennusten suojelu määritellään tarkemmin.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan irtaimiston poistaminen ei poistanut rakennusten suojeluarvoa.

– Toki sisustusten poistaminen hiukan vähensi rakennusten arvoa, mutta ovathan nämä rakennukset muutenkin vuosikymmenten aikana kokeneet muutoksia. Ei voi sanoa, että suojeluarvo olisi kokonaan tällä toimenpiteellä poistunut, Pimiä sanoo.

Kaksi kaavaluonnosta kommentoitavaksi

Kaavoituksessa tutkitaan rakennusten mahdollisia käyttötarkoituksia. Pimiän mukaan suunnittelussa on huomioitu sekin, että rakennuksissa ei välttämättä ole tulevaisuudessa elokuvateattereita.

– Meillä ei ole vielä valmiita vastauksia siihen, että mitä se voisi olla. Rakennuksella pitää kuitenkin olla järkevää käyttöä, että se säilyy.

Keskustelu elokuvateattereiden ympärillä on käynyt kuumana sen jälkeen, kun tieto rakennusten tyhjentämisestä tuli julkisuuteen. Pimiä kertoo seuranneensa viestittelyä keskustelupalstoilla. Suoriakin yhteydenottoja kaupunkisuunnittelun henkilökunnalle on tullut.

– Ymmärrän sen hyvin. Tapahtuma oli yllättävä ja se herätti keskustelua, Pimiä sanoo.

Pimiä haluaa keskustelun jatkuvan. Kaupunki laittaa elo-syyskuussa nähtäville kaksi Pormestarinkorttelia koskevaa vaihtoehtoista asemakaavaluonnosta viranomaisille ja kaupunkilaisille kommentoitavaksi.

Asemakaavassa määritellään, suojellaanko molemmat vai vain toinen elokuvateatterirakennus. Vaihtoehtona on myös molempien rakennusten purkaminen.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Useamman kaavaluonnosvaihtoehdon esittely ei ole kovin yleistä, mutta mahdollista.

– Tiedossa oli, että elokuvateatterit herättävät voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Haluamme laittaa kaksi hieman eri lähtökohdista katsovaa suunnitelmaa nähtäville ja saada keskustelua sitä kautta, Pimiä sanoo.

Luonnoksista näkee, miten erilaiset vaihtoehdot vaikuttavat koko korttelin suunnitteluun.

– Mistä otetaan ajoristeydet, miten järjestetään pysäköinti ja mihin voidaan laittaa uudis- ja täydennysrakentamista, Pimiä havainnollistaa.