Uimakoulussa syttyy uimisen into – hallien kesäsulku patistaa näyttämään taidot luonnonvesissä

Pariviikkoinen uimakoulu kartuttaa lasten uimataitoja selvästi. Uimahallien kesäsulut siirtävät isot ja pienet uimarit lämmitetyistä altaista luonnonvesiin.

uimakoulut
Uimaopettaja Lassi Lilleberg opettaa alkeisselän tekniikkaa Laihian uimakoululaisille.
Uimaopettaja Lassi Lillebergin johdolla on opeteltu uinnin alkeita Laihialla.Tuomo Rintamaa/Yle

Laihian uimahallissa on alkamassa pariviikkoisen uimakoulun viimeinen päivä. Tänään esitellään vanhemmille, mitä uimakoulussa on opittu. Vuoroaan odottavat sekä Vesikirput että Delfiinit.

– Vesikirput on yli 6-vuotiaiden uimataidottomien ryhmä. Päätavoite on saada rohkeutta vedessä liikkumiseen. Delfiineissä mennään enemmän tekniikoita, kertoo uimaopettaja Sonja Pöyry.

Ensimmäisenä opetellaan alkeisselkäuintia ja sitten myyrää.

– Alkeisselkä on rennompaa ja siinä pysyy hyvässä uintiasennossa. Kun mennään myyräuintiin eli mahalleen, se on huomattavasti raskaampaa, Sonja Pöyry sanoo.

Samalla innolla luonnonvesiin

Uimaopettajien mukaan suurin osa lapsista oppii uimakoulussa alkeisuimataidon eli uimaan noin 10 metriä. Kokeneemmat uivat 25-metristä allasta jo vauhdilla päästä päähän.

Parin viikon aikana uimakoululaisten taidoissa näkyy selvää kehitystä.

– Erityisesti toisella viikolla meinaa olla jo vaikea pitää [lapsia] aisoissa, koska intoa piisaa ja uimataito näkyy, Pöyry naurahtaa.

Laihian uimahallissa altaiden vedet ovat lähes 30-asteisia. Uimaopettajat toivovat uimakoulussa syttyneen innostuksen säilyvän, kun lapset siirtyvät sisäaltaista huomattavasti viileämpiin luonnonvesiin uimaan.

– Uskotaan, että intoa on löytynyt nyt niin paljon, että se menee tällä samalla innokkuudella ja rohkeudella. Mutta ehkä vedessä ei [tarkene] olla niin pitkää aikaa, kuin me olemme täällä uimakoulussa, Sonja Pöyry sanoo.

Alkeisselkä on yksi ensimmäisistä tekniikoista, joita uimakoulussa opetellaan.
Uimahalli oli pois käytöstä yli vuoden.Tuomo Rintamaa/Yle

Kesäsulun aikaan huolletaan ja korjataan

Uimahallien kunnostus- ja huoltotyöt keskitetään monesti kesäaikaan. Moni uimahalli sulkeekin ovensa kesäkuukausina useammaksi viikoksi. Esimerkiksi Laihian uimahallin kesäsulku alkaa nyt uimakoulujen päätyttyä.

Seinäjoen uimahalli puolestaan on ollut viime viikot kiinni ja aukeaa jälleen yleisölle ensi viikolla. Jokakesäiseen sulkuaikaan keskitetään hallin huoltotyöt.

– Korjaustöitä ja hallin siivousta on tehty. On tehty ilmastointiremontti ja valaisinremontti, myös henkilökunnan vuosilomat ajoitetaan näihin aikoihin, sanoo liikuntatoimen johtaja Anne Kotila Seinäjoelta.

Kesäaikaan Seinäjoella toteutetaan myös ns. osittaista aukioloaikaa, jolloin uimahalli aukeaa tavallista myöhemmin aamupäivällä. Kotilan mukaan palautetta tulee hallin vakiokäyttäjiltä jonkin verran.

– He haluaisivat käydä harrastamassa kuntouintia ympäri vuoden.

Kohta pääsee altaaseen! Laihian uimakoululaiset odottamassa vuoroaan altaan reunalla.
Kohta pääsee altaaseen! Laihian uimakoululaiset odottamassa vuoroaan altaan reunalla.Tuomo Rintamaa/Yle

Seinäjoen uimahalli käyttöasteen ylärajoilla

Kesäsulun pituutta ja tarvetta mietitään Seinäjoella tämän tästä. Kesästä sulkua on vaikea siirtää muualle, sillä koululaisuinnit alkavat heti elokuussa koulujen alettua ja pyörivät ympäri vuoden.

Kesäsulkuun saattavat vaikuttaa tulevaisuudessa myös uimahallin laajennustarpeet sekä aika ajoin esille nousevat haaveet hallin yhteyteen rakennettavista ulkoaltaista.

Seinäjoen uimahallin käyttöaste on erittäin korkea, sillä parhaimpina päivinä hallissa ui yli tuhat asiakasta. Anne Kotilan mukaan kaupungissa on jouduttu rajaamaan jo peruskoululaistenkin uintimääriä. Laajentamisesta on käyty keskustelua, mutta uimahalli ei ole nykyisellä liikuntapaikkojen investointilistalla. Kotila arvioi, että uimahalli voisi päätyä investointilistalle aikaisintaan vuoden 2020 tienoilla.