Kaustisella järjestetään harvinaiset kruunuhäät: Juho ja Marika sanovat "tahdon" festivaalikansan edessä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään lauantaina vanhan ajan kruunuhäät. Kolme paria menee naimisiin koko festivaalikansan edessä.

häät (perhejuhlat)
Mies sovittaa koristenauhaa naisen ylle.
Kruunuhäissä morsiammella oli yleensä suuri kruunu, joka koristeltiin säihkyvillä ja värikkäillä koristeilla. Marika Schaupp teki itselleen modernin version kruunusta, kukkaseppelemäisen saunakruunun. Juho Laasanen ompeli morsiammelleen kukkakäädyn.Kalle Niskala / Yle

Helsinkiläiset Juho Laasanen ja Marika Schaupp menevät lauantaina naimisiin poikkeuksellisen suuren yleisön edessä. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Keski-Pohjanmaalla järjestetään perinteitä mukailevat mahtipontiset kruunuhäät, joihin kutsu on kaikilla. Laasanen ja Schaupp ovat yksi kolmesta festivaalin hääparista.

Tilaisuus mennä naimisiin nimenomaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla oli heille kuin käsikirjoitettu. Laasanen on veteliläislähtöinen ja käynyt festivaaleilla lapsesta asti. Tulevan vaimonsa hän vei sinne vain muutaman kuukauden seurustelun jälkeen.

Ehkä nykyisen tyyppisiä häitä kimpunheittoineen en välttämättä itselleni olisi edes halunnut.

morsian Marika Schaupp

– Itse asiassa samalla perustimme bändin, ja tulimme esiintymään festivaaleille. Marika lauloi ja minä soitin perkussioita yhtyeessä, Juho Laasanen muistelee vuotta 2013.

– Kun Juho kysyi minua mukaansa festivaaleille, mietin hetken, että kun tapaan Juhon koko suvun näin tuoreessa suhteessa, miten esittäydyn, mutta lähdin mukaan enkä ole katunut, Marika Schaupp sanoo hymyillen ja katsoo Juhoon.

Pariskunta tanssiharjoituksissa.
Marika Schaupp ja Juho Laasanen harjoittelevat häihin perinteistä purppuritanssia.Kalle Niskala / Yle

Kun Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ilmoitti ystävänpäivänä etsivänsä hääpareja, ehdotti Marika naimisiinmenoa festivaaleilla puolittain vitsillä.

– Mutta siitä se aika nopeasti alkoi muuttua todeksi. Ajateltiin, että miksi ei, sehän voisi olla tosi siisti juttu, Laasanen sanoo. Schaupp jatkaa:

– Me oltiin mietitty, että tässä joskus mennään naimisiin, mutta ei tarkoitus ollut mennä vielä tänä kesänä. Lisäksi me haluttiin häihin jotain ekstraa, ja tämähän oli sitten ihan loistava mahdollisuus siihen. Ehkä nykyisen tyyppisiä häitä kimpunheittoineen en välttämättä itselleni olisi edes halunnut.

Kruunuhäitä juhlittiin 1800-luvulla kolme päivää

Yleensä kolmipäiväisiksi venyneitä kruunuhäitä vietettiin läntisessä Suomessa vielä 1900-luvun alkupuolelle asti. Sen jälkeen perinne kuitenkin katkesi, koska kirkko paheksui railakasta juhlintaa.

Kruunuhäissä tanssittiin, soitettiin, syötiin ja juotiin – ja ne kuokkavieraat, niitä oikein odotettiin.

Helsingistä on tulossa todella innokasta porukkaa – kansallispukujakin on vuokrattu!

morsian Marika Schaupp

Kuokkavieraita on varmasti tulossa myös lauantaina Kaustisen festivaalien kruunuhäihin.

– Meidänkin häävieraista yli 90 prosenttia on varmasti kuokkavieraita, Laasanen ja Schaupp nauravat.

– Sukua ja ystäviä on tulossa vihkipaikalle noin 140. Helsingistä on tulossa todella innokasta porukkaa – kansallispukujakin on vuokrattu, joten sieltä saapuu hauskan näköinen seurue!

Pariskunta tanssiharjoituksissa.
Kalle Niskala / Yle

Aikoinaan kruunuhäihin kuului tärkeänä osana tuntikausia kestänyt purppuritanssi. Pelimannien näyttäessä taitojaan satapäinen juhlakansa seurusteli ja tanssi monivaiheista tanssia.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla lauantaina vihittävät hääparit heittäytyvät myös purppuritanssin pyörteisiin, tosin tällä kertaa tanssista on valittu vain parhaat palat, koska ohjelmanumerolle on varattu aikaa 17 minuuttia.

Hääparit ovat ehtineet harjoitella tanssiaskeleita vain muutaman kerran, mutta se ei tunnu haittaavan.

– Se sujuu jo oikein mainiosti, sanoo Marika Schaupp pilkettä silmäkulmassaan. – Me ollaan itse asiassa tanssittu täällä joskus yökatrillia, ja se on vähän samanhenkinen. Katsotaan nyt, miten tanssi menee sitten lauantaina. Kun jännittää, saattaa pääkin tyhjentyä. Onneksi siellä muut ovat purppurissa ammattilaisia, niin he osaavat vetää meitä mukana.

– Minä luulen, että yleisö on meidän puolella, vaikka jotain kommellusta tapahtuisikin, Laasanen sanoo nauraen.