Hyppää sisältöön

Ampiaisen pisto on kahdelle sadasta hengenvaarallinen – tunnista nopeaa apua vaativat oireet

Päivystykseen on syytä lähteä myös esimerkiksi silloin, kun ampiainen tai mehiläinen pistää lasta suun sisälle tai kaulaan.

Kuva: Markus Kauppinen / Yle

Kun ampiainen tai mehiläinen tuikkaa piikkinsä ihmisen ihoon, on useimmiten seurauksena kipeä ja punoittava, mutta vaaraton paukama. Paikallisen reaktion hoidoksi riittävät tavallisesti kotikonstit. Jos pistäjä on mehiläinen, aluksi on poistettava piikki, jonka se jättää ihoon. Piikki lähtee usein ihoa pyyhkäisemällä, ohjeistaa yleislääketieteen erikoislääkäri Henri Ärölä lääkärikeskus Mehiläisestä.

– Sen jälkeen on hyvä pitää pistoskohdassa jotain kylmää. Se helpottaa ja lievittää paikallisreaktiota. Olisi hyvä pitää pistoskohta-alue aika lailla paikallaan jonkin aikaa. Se estää myrkyn leviämistä laajemmalle.

Jos reaktio rajautuu pistoskohtaan, ei yleensä tarvita lääkkeitä.

Vakava allerginen reaktio vaatii soiton hätänumeroon

Joskus ampiaisen tai mehiläisen pisto kuitenkin aiheuttaa vakavia oireita. Pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan, laajalle alueelle voi tulla kutinaa ja piston saaneelle tulee yleisoireita. Vakava allerginen reaktio (siirryt toiseen palveluun) vaatii apua heti.

– Jos tulee nielun turvotusta, hengitysvaikeutta, kannattaa soittaa hätänumeroon. Mitä nopeammin oireet alkavat, sitä vakavammiksi ne yleensä tulevat. Siinä alkaa yleensä sydän hakata ja kurkku turvota. Usein tulee pahoinvointia, oksentelua ja hikoilua, Henri Ärölä kuvailee.

Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan noin kaksi prosenttia väestöstä on pistiäisallergisia (siirryt toiseen palveluun). Heille ampiaisen tai mehiläisen pisto voi olla hengenvaarallinen. Vakava reaktio tulee aikaisintaan toisella pistokerralla ja piston aiheuttama reaktio voi samalla ihmisellä vaihdella.

Ampiaisten pistoihin on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuollut Suomessa 23 ihmistä vuosina 1998–2015, mehiläisen piston seurauksena puolestaan yksi ihminen, kertoo Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Siedätyshoidosta apua pistiäisallergiaan

Jos tietää olevansa ampiaisen tai mehiläisen myrkylle allerginen, on syytä pitää mukana lääkärin määräämää adrenaliinikynää.

– Mikäli adrenaliinikynä on jo käytössä, pitää lähiomaisia ja kavereita ohjeistaa, jotta kaikki tietävät miten toimia hätätilanteessa, muistuttaa allergianeuvoja Tiina Hakasalo Satakunnan Allergia- ja Astmayhdistyksestä.

Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät ensiapua. Vaikka omin keinoin saataisiin oireita joksikin aikaa lievitettyä, vakava allerginen reaktio vaatii silti aina hakeutumista ensiapuun. Pistiäisallergiaan on mahdollista saada siedätyshoitoa.

– Sitä jatketaan viiden vuoden ajan. Sen jälkeen teho säilyy vähintään seitsemän vuotta ainakin kahdeksallakymmenellä prosentilla potilaista, Tiina Hakasalo kertoo.

Pisto suuhun tai kaulaan voi vaikeuttaa hengitystä

Joskus ampiaisen tai mehiläisen pisto voi vaatia lääkärin apua, vaikka allergiaa ei olisikaan. Allergia-, iho- ja astmaliitto neuvoo hakeutumaan päivystykseen, jos piston saanut on alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen.

Lääkäriä tarvitaan nopeasti myös esimerkiksi silloin, kun ampiainen pääsee pistämään lasta suun sisäpuolelle tai kaulaan niin, että nielu turpoaa.

– Vaikka ei olisi allerginen, lapsella myrkyn aiheuttama pienikin turvotus voi tehdä nielusta tosi ahtaan ja hankaloittaa hengitystä. Jos pisto tulee käteen tai jalkaan, seuraisin tilannetta, Henri Ärölä lääkärikeskus Mehiläisestä sanoo.

Ärölän mukaan ampiaisen tai mehiläisen piston saaneen lapsen vointia kannattaa aina seurata tarkasti.

Kuva: Anssi Leppänen / Yle

Makeat ruuat, värikkäät vaatteet ja hajusteet houkuttelevat pörriäisiä

Allergianeuvoja Tiina Hakasalon mukaan varsinkin pistiäisallergisten kannattaa välttää kävelyä paljain jaloin ruohikossa ja jättää voimakkaat hajusteet pois. Myös kirkkaanväriset vaatteet voivat houkutella pistiäisiä.

– Vältä makeiden juomien ja ruokien jättämistä suojaamatta. Tarkista alusta mehiläisten varalta ennen istumista, makaamista tai nojaamista, Hakasalo neuvoo keinoja ampiaisten ja mehiläisten pistosten välttämiseksi.