Hyppää sisältöön

Poliisi varoittaa tietoja kalastelevasta "tukipalvelusta"

Palvelun sijainti tai sen takana olevien huijareiden henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa.

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on huhtikuun loppupuolelta lähtien tullut tapauksia, jossa tietokoneen käyttäjiltä on yritetty kalastella tietoja tekaistulla tukipalvelulla.

Tapauksissa käyttäjän tietokoneen näytölle on tullut ilmoitus, jossa kerrotaan koneella olevan haittaohjelma, joka on parhaillaan viemässä tietoja. Ilmoituksen väitetään olevan Microsoftin tukipalvelusta, mitä se ei poliisin selvityksen mukaan kuitenkaan ole.

Ilmoituksessa näkyy 09-alkuinen puhelinnumero, johon kehoitetaan soittamaan viiden minuutin sisällä. Käyttäjän soittaessa numeroon englanninkielinen palvelu on tarjonnut maksullista apua väitetyn haittaohjelman poistamiseksi. Joissain tapauksissa on kaupattu myös erilaisia tuotteita.

Pyritään luomaan etäyhteys

Käyttäjän suostuessa maksulliseen apuun tätä on kehoitettu tekemään tietokoneella toimintoja, jotka ovat mahdollistaneet etäyhteyden luomisen. Kun etäyhteys on luotu, on palvelu pyytänyt käyttäjää avaamaan sähköpostin ja sähköpostitilillä on luotu lasku toimenpiteistä.

Laskua varten on pyydetty henkilötunnus, osoite ja puhelinnumero sekä luottokortin tiedot. Tietoon on tullut myös tapauksia, jossa on pyydetty näyttämään ajokorttia web-kameran edessä, jotta siitä on saatu kuva.

Seuraavaksi uhria on pyydetty maksamaan lasku joko verkkopankin kautta tai luottokortilla. Maksun jälkeen uhrin koneelle on mahdollisesti tehty toimenpiteitä etäyhteyden avulla. Joissain tapauksissa huijatulle on jopa soitettu, kun toimenpide on tehty.

Tekaistun palvelun sijainti tai sen takana olevien huijareiden henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa.

Poliisi varoittaa antamasta henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille. Erittäin riskialtista on myös antaa tuntemattoman palvelun päästä etäyhteydellä tietokoneelle, koska silloin tämä pääsee käyttämään tietokonetta vapaasti. Tällöin vaarana on, että tietokoneelle asennetaan haittaohjelmia, kopioidaan tiedostoja tai käytetään tietokonetta suoraan rikolliseen toimintaan.

.
.