Netanjahu ja Abbas harvinaisessa puhelinkeskustelussa Jerusalemin ammuskelun jälkeen

Abbas tuomitsi palestiinalaisten hyökkäyksen poikkeuksellisen kovasanaisesti.

Israel
Benjamin Netanjahu ja Mahmud Abbas  tapaavat washingtonissa.
Benjamin Netanjahu ja Mahmud Abbas tapasivat Washingtonissa syyskuussa 2010Michael Reynolds / EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ovat käyneet harvinaisen keskustelun Jerusalemin vanhassa kaupungissa aamulla tehdyn hyökkäyksen jälkeen.

Palestiinalaishallinnon virallisen uutistoimiston Wafan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Abbas soitti hyökkäyksen jälkeen Netanjahulle. On harvinaista, että Netanjahu ja Abbas puhuvat toisilleen, sillä yleensä päämiehet hoitavat keskinäistä yhteydenpitoaan epäsuorasti esimerkiksi virkamiesten välityksellä.

Puhelun aikana Abbas tuomitsi kaikenlaisen väkivallan ja erityisesti pyhillä paikoilla. Abbasin valitsema sanamuoto vaikuttaa aikaisempaa jyrkemmältä.

Aikaisemmin Abbas on vältellyt tuomitsemasta palestiinalaisten hyökkäyksiä ja korostanut, että palestiinalaisten pitäisi ryhtyä väkivallattomaan vastarintaan Israelia vastaan.

Sekä Abbas että Netanjahu ovat huolissaan siitä, että perjantain tapahtumat voivat kiihdyttää väkivaltaisuuksia. Palestiinalaiset ja israelilaiset ottavat säännöllisesti yhteen Temppelivuoren läheisyydessä, mutta ammuskelu on poikkeuksellista.

Alue herättää vahvoja tunteita juutalaisissa ja muslimeissa. Temppelivuori on juutalaisten pyhin paikka. Alueella sijaitsee muslimien kolmanneksi pyhin paikka, eli al-Aksan moskeija.

Lähteet: AFP, AP, Reuters