Legendaaristen kinojen tyhjentämisestä tyrmistyneet katsojat suuntaavat toiseen kaupunkiin leffaan – Finnkino ei enää kommentoi jupakkaa

Monet lappeerantalaiset uhkaavat käydä elokuvissa ainoastaan Imatralla.

Elokuvissakävijät
Nuijamiehen valaisimet ovat vuodelta 1954.
Monet suuttuivat mm. näiden arvokkaiden valaisimien poistamisesta Nuijamies-elokuvateatterista.Yle/ Ulla Ylönen

Elokuvateatterijätti Finnkinon toiminta on ollut Lappeenrannan puhutuimpia aiheita tällä viikolla. Finnkinolle on tullut kritiikkiä sen Facebook-sivuille ja paikallislehden tekstiviestipalstalla. Monet ovat järkyttyneet Finnkinon päätöksestä tyhjentää suojelumerkintää odottavat elokuvasalit vain kolme kuukautta oston jälkeen.

Lappeenrantalaisille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä on käynyt kiihkeä puolesta-vastaan-väittely. Lappeenrantalainen Satu Suninmäki ilmoitti käyvänsä elokuvissa jatkossa vain 35 kilometrin päässä Imatralla. Päivitys kirvoitti yli 300 reaktiota ja kymmeniä kommentteja.

– En hyväksy Finnkinon toimintaa Lappeenrannassa. Tuen yksityisyrittäjää jatkossakin. Ystäväpiirissä on samanhenkisiä mielipisteitä, että nyt on menty liian pitkälle. Kulttuuriperintöä on tuhottu, Suninmäki kertoo Ylelle.

– Kaupungin olisi pitänyt puuttua asiaan kovemmin. Myös Osuuspankin olisi pitänyt nähdä, mitä tulee tapahtumaan.

Suninmäki ei usko, että irtaimistoa tullaan enää koskaan näkemään. Kaupunki on ilmoittanut haluavansa neuvotella Finnkinon kanssa arvoirtaimiston palauttamisesta.

Finnkino on kommentoinut asiaa niukasti tähän mennessä. Perjantaina Finnkino ilmoitti, ettei aio kommentoida asiaa enää julkisuudessa.

Bio Vuoksessa uusia kasvoja

Naapurikaupunki Imatralla vuodesta 1954 toimineen elokuvateatteri Bio Vuoksen toimitusjohtaja Sanna Ilonen on huomannut, että ihmiset äänestävät jaloillaan.

– Sähköpostiini on tullut kyselyitä, että onko meillä mitään tekemistä Finnkinon kanssa. Olen vastannut, että olemme yksityinen teatteri, Ilonen kertoo.

Hän on huomannut tällä viikolla, että Bio Vuoksessa on uusia kasvoja. Osa heistä on tosin kesälomalaisia, Ilonen tuumaa. Teatteriyrittäjä kertoo, että heille tullaan elokuviin usein myös yli 50 kilometrin päästä Puumalasta.

Finnkino avasi neljä saliaan Lappeenrannassa kaksi vuotta sitten. Ilonen näkee, että siitä on ollut hyötyä imatralaisteatterille.

– Finnkino ei ole vaikuttanut meihin miinusmerkkisesti. Sen markkinointi on lisännyt ihmisten huomiota elokuviin.

Finnkinon neljässä salissa kävi yhteensä 90 000 katsojaa vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun), kun sen tavoite oli yli 100 000 katsojaa. Elokuva Luotolan omistamissa Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa kävi 60 000 katsojaa samana vuonna. Imatralaisessa Bio Vuoksessa kävi noin 35 000 katsojaa (siirryt toiseen palveluun).

Yrittäjä ei uskonut Finnkinon puheita

Ilosesta on sääli, kuinka Lappeenrannan teattereille on käynyt. Salien lakkauttamisesta hän ei yllättynyt, korkeintaan tapahtumien nopeasta kulusta.

Finnkinon puheita muuttaa vanhat teatterit art house -tyyppisiksi saleiksi Ilonen ei uskonut hetkeäkään.

– Jokainen yrittäjä osaa laskea yksi plus yksi, ettei se kannata. Uudet salit ja vanhat salithan olisivat syöneet toisiaan. Tiesin heti, ettei siitä tule mitään, Ilonen kertoo.

Ilonen näkee, että irtaimiston lähdettyä saleihin on vaikea saada elokuvateatteritoimintaa. Hän uskoo, että Osuuspankki ja kaupunki voisivat yhdessä jonkin toimijan kanssa saada jommankumman teatterin eloon.

Bio Vuoksen kiinteistön omistaa säätiö, jonka tarkoituksena on vaalia imatralaista elokuvateatteriperintöä.