Toimittajalta: 5 porilaista pointtia – SuomiAreenan sähköisimmät sitsit viikon varrelta

Viikon mittaiset seminaarisulkeiset ja Porin iltojen jättikokkarit on nyt suoritettu. Politiikan toimittaja Pirjo Auvinen kertaa viikon mieleenpainuvimmat hetket.

SuomiAreena
SuomiAreena-tapahtumatilaisuus porissa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Olin Porin SuomiAreenassa maanantai-aamusta torstain puoleen päivään. Istuin ja kuuntelin, haastattelin ja kirjoitin ja iltaisin seurustelin tai "verkostoiduin" niin kuin kaunistellen sanotaan. Tämmöisenä SuomiAreena2017 minulle näyttäytyi.

1. Perussuomalaiset vastaan Sininen tulevaisuus

Maanantaina oli kaksituntinen, jonka aikana selvisi mitä Halla-ahon johtamat perussuomalaiset ovat ja miten puolueesta lohjennut Uusi vaihtoehto/Sininen tulevaisuus aikoo profiloitua.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho, puolueen poliittinen suunnittelija Riikka Purra ja Suomen uutisten päätoimittaja Matias Turkkila selittivät vuolassanaisesti näkemystään, jonka mukaan laki vihapuheesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on täysi susi. Laki on juuri se , jonka perusteella sekä Halla-aho että PS:n nykyinen toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen on tuomittu.

Jussi Halla-aho Perusuomalaisten puoluepäivässä SuomiAreena-tapahtumaviikolla Porissa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Perusuomalaisten puoluepäivässä SuomiAreena-tapahtumaviikolla Porissa Martti Kainulainen / Lehtikuva

Selväksi tuli myös se, että Halla-ahon mukaan siirtolaisvyöry ajaa Euroopan poliittiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen kaaokseen. Ja että on olemassa maahanmuuttajaryhmiä, joilla ei ole minkäänlaista omaa halua kotoutua eli integroitua meikäläisiin oloihin.

Samalle lavalle nousseet Sinisen tulevaisuuden miehet antoivat esimakua perusteilla olevan puolueen linjasta. Ulkoministeri Timo Soini korosti jokaisen ihmisen samanarvoisuutta. Simon Elon mukaan jokaisesta voi tulla hyvä suomalainen.

Eli jos Soinin Perussuomalaiset olivat työväenpuolue ilman sosialismia, niin Sininen tulevaisuus näyttäisi pyrkivän olemaan perussuomalaiset ilman rasismia.

Timo Soinilla
Ulkoministeri Timo Soinilla riitti Porissa morjestajia.Pirjo Auvinen / Yle

2. Pressanvaalikuumeilua

Jos ehtii ihan oikeasti kuuntelemaan seminaareja, niin osa niistä on todella hyviä. Sellainen oli esimerkiksi tiistainen Trump, Putin, Brexit – Suomi tarvitsee vahvan presidentin, jonka kokoomuksen äänenkannattaja Nykypäivä järjesti. Lavalla olivat keskustan presidentinvaaliehdokas Matti Vanhanen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja kokoomuksen entinen ulkoministeri, nykyinen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Runsas tunti pohdintaa presidentin nykyisistä valtaoikeuksista, presidentin ja hallituksen vallan tasapainosta ja mahdollisten muutosten tarpeesta. Mitä vallanjaon kannalta merkitsee se, jos EU alkaa tehdä yhä enemmän myös puolustusyhteistyötä? Onko osa nykyisistä EU-asioista itseasiassa niin puhdasta ulkopolitiikkaa, että kuuluisi vallanjaon mukaan palauttaa takaisin presidentille? Hyvää pohdintaa.

Mutta tuli siellä tietysti sitten herkkupalojakin. Vanhaselta kysyttiin, mikä erottaisi hänet presidenttinä Niinistöstä. Vastaus oli seuraava: "En pitäisi taukoa, ei olisi pilkkua eikä ajatusviivaa ennen sanoja yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio yhteiskuvassa OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen kanssa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio yhteiskuvassa OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen kanssa.Pirjo Auvinen / Yle

Mutta Porin torilla Vanhaselta ja muiltakin jo presidentiksi ehdolla olevilta petti aika lailla harkintakyky. Tori- ja myöhemmin illalla tv-yleisö sai seurata marinamyrskyä siitä, ettei nykyinen presidentti osallistu SuomiAreenan presidenttitenttiin, vaan esiintyy yksin ja erikseen seuraavana päivänä. Ymmärrän Vanhasta, joka on treenannut tentteihin jo toista vuotta: olisi kivaa päästä paukuttamaan. Mutta vilkaisu kalenteriin voisi hillitä metelöintiä. Presidentinvaalin ensimmäiseen kierrokseen on aikaa vielä puoli vuotta, kaikki puolueet eivät ole vielä valinneet ehdokastaan eikä riviin kaivattu Niinistökään tarkkaan ottaen ole vielä ehdokas, vaan vasta ehdolla ehdokkaaksi.

Voi, että tuntui turhalta vinkumiselta!

3. Uutta valaistusta u-käännöksestä

Mutta vaikka Sauli Niinistö kuinka on nykyinen presidentti, niin ilmoitus jatkohalusta särki häntä suojanneen kohteliaisuuden kuoren. Kaikki tekemiset näyttävät nyt ehdokkaalta: Porissa melominen, puun istutus ja kävelykadun läpijuoksu.

Ja keskustaehdokas Vanhasen moitteet jälkiviisastelusta saivat presidentin myös paljastamaan uusia tietoja kesäkuisesta hallituskriisistä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tähänastinen kertomus siitä, ettei tapaamiselle presidentin kanssa ollut tarvetta, koska hallitus ei eronnut ja presidentti olisi sanonut pääministerillä varmasti olevan muutakin tekemistä kuin kahvitella Kultarannassa.

Niinistön versio oli toinen. Pääministeri ja presidentti eivät tavanneet, koska heillä oli eri näkemys siitä, pitääkö hallituksen perussuomalaisten hajottua erota vai ei. Sipilän mukaan ei. Niinistöllä oli oma, erilainen näkemys ja siksi he eivät tulleet median eteen.

Porissa sai siis sen käsityksen, että näin perustavanlaatuisessa perustuslaillisessa asiassa presidentti ja pääministeri olivat olleet eri mieltä ja pääministeri oli pitänyt päänsä.

Erittäin mielenkiintoista.

4. Perustuslaki kuumensi tunteita

Jo vuosia mutta varsinkin tänä talvena kokoomuslaiset kansanedustaja Ben Zyskowicz etunenässä ovat haukkua räyskyttäneet perustuslakiprofessoreita fundamentalisteiksi eli kireän tulkinnan miehiksi. Soteen liittyvän pakkoyhtiöittämisen kieltämisen jälkeen perustuslakivaliokunnan mollaaminen yltyi entisestään. Pisimmälle meni monien kokoomusministerien entinen avustaja, nykyinen työnantajakeskusjärjestö EK:n johtaja Ilkka Oksala, joka syytti osan perustuslakiprofessoreista ihailevan kaatuneen DDR:n perustuslakia.

Torstaina samalla Porin lavalla nähtiin eläkkeelle jäänyt oikeuskansleri Jaakko Jonkka, kokoomuksen kriitikkoleiriin kuuluva entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja Kimmo Sasi ja perustuslakiprofessorien kärkikaartiin kuuluva Kaarlo Tuori.

Perustuslaista ja perustuslakivaliokunnasta keskustelivat Porissa asianajaja Markku Fredman (vas.), edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka,  kansanedustaja Leena Meri, varatuomari Kimmo Sasi ja professori Kaarlo Tuori.
Perustuslaista ja perustuslakivaliokunnasta keskustelivat Porissa asianajaja Markku Fredman (vas.), edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka, kansanedustaja Leena Meri, varatuomari Kimmo Sasi ja professori Kaarlo Tuori.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tuori vastasi pitkin matkaa esitettyihin syytöksiin. Tuorin mukaan valiokunta ei kuule pientä joukkoa professoreita, vaan itse asiassa nyt kuultavana käy laajempi asiantuntijajoukko kuin koskaan aiemmin. Historiassa oli pitkään aika, jolloin asiantuntijoita oli vain kaksi ja vielä 80-luvullakin vain kolme, joita kutsuttiin Tupuksi, Hupuksi ja Lupuksi.

Tuori ei maininnut nimiä, mutta sanoi, että professoreja haukkuvat entiset perustuslakivaliokunnan puheenjohtajat eivät tunnu ymmärtävän, että räksytyksellään he murentavat eniten itse perustuslakivaliokunnan arvovaltaa.

Eturivissä istunut Zyskowicz pomppasi ylös vaatimaan puheenvuoroa, jota ei kuitenkaan saanut. Yleisön joukkoon näytti siltä, että jos olisi saanut, niin Tuori olisi lähtenyt sen siliän tien.

Tunnelma oli tiheä. Jälkeenpäin Zyskowicz sanoi lopettavansa professorien nimittelyn fundamentalisteiksi.

5. Eliitin jättiterassi

Iltaisin Porin keskusta muuttuu kuin jättiläismäiseksi näyttäytymislavaksi. Erityisen paljon lobbareita ja poliitikko-, yritysjohtaja- ja toimittajajulkkiksia saattoi bongata keskiviikkoiltana Porin kaupungin vastaanoton jälkeen. Monen ilta jatkui pitkään eikä baarissa tarvitse notkua kuivin suin. Sääkin suosi ja mielet olivat korkealla.

SuomiAreenan esikuvana on Ruotsin Gotlannissa jo kymmeniä vuosia järjestetty Almedalenin politiikkaviikko. Olen ollut siellä muutamia kertoja. Porissa ehdin pohtia erojakin. Ehkä päällimmäinen on se, että en muista että siellä toimittajat ja poliitikot olisivat nojailleet yön tunteina samoihin terassinkaiteisiin.

Jotenkin kaikkien talven vaiheiden jälkeen tuntui erityisen tarpeelliselta muistaa, etteivät ne vahdin ja vahdittavan roolit saisi kadota kauniina porilaisena kesäyönäkään.

SuomiAreenan tapahtumapaikka Porissa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva