15-vuotias suomalaislupaus lähtee tanskalaisakatemiaan – iso askel kohti kansainvälistä jalkapallouraa

Rovaniemeläinen Pyry Hannola lähtee tanskalaisen superliigajoukkueen FC Midjyllandin jalkapalloakatemiaan kolmen vuoden sopimuksella. Parhaat pelaajat myydään kehitystyön jälkeen eteenpäin isoilla siirtosummilla.

jalkapallo
Rovaniemeläinen 15-vuotias jalkapallolupaus Pyry Hannola suuntaa kolmeksi vuodeksi Tanskaan
Rovaniemeläinen 15-vuotias jalkapallolupaus Pyry Hannola suuntaa kolmeksi vuodeksi TanskaanVesa Vaarama / Yle

Tanskalaisjoukkueen akatemiasta on lähtenyt monia pelaajia Euroopan ammattilaisjoukkueisiin, jopa aivan huippukokoonpanoihin. Pelaajia on mennyt esimerkiksi Celtic FC:n, Celta Vigon, Palermon ja West Ham Unitedin riveihin.

Akatemian kautta FC Midjyllandin edustusjoukkueeseen on noussut yksi suomalainenkin, Turusta lähtöisin oleva 18-vuotias Kaan Kairinen.

FC Midjyllandin akatemian ideana on ottaa nuoria lupaavia jalkapallon pelaajia koulutettavaksi ammattivalmentajien johdolla. Parhaat pelaajat myydään kehitystyön jälkeen eteenpäin isoilla siirtosummilla.

Valinnat tehdään huolella

Pyry Hannolalla on aluksi kolmen vuoden sopimus akatemian kanssa. Asumisen ja ylläpidon maksaa akatemia ja Pyry saa myös palkkaa.

FC Midjyllandin akatemiaan ei pääse kevyillä eväillä. Pelaajista tehdään perusteellinen profiili, jossa arvioidaan henkisiä vahvuuksia ja heikkouksia pelaajana ja ihmisenä. Päämääränä on kokonaisvaltainen henkinen ja fyysinen kehittyminen.

Ja tietenkin esiintyminen peleissä on avainkysymys. Kentällä Pyry on selvästi vakuuttanut akatemian rekrytoijat.

– Olen ollut niiden kanssa turnauksessa yhden kerran ja siitä se on lähtenyt. Ne on halunneet minut uudestaan sinne. Ja nyt se on tullut siihen pisteeseen, että ne on tarjonnut sopimusta ja minä olen sen sopimuksen tehnyt. Sinne minä nyt lähden sitten, Pyry Hannola sanoo.

- Se on lämminhenkinen joukkue. Ainakin itsestä tuntuu siltä, että ne pitävät minua tärkeänä ja haluavat minut sinne. Ja minulle on tärkeää, että ne oikeasti välittävät.

Koulunkäyntiä ja jalkapalloa

Pyry Hannola aloittaa opinnot Tanskassa kansainvälisessä IB-lukiossa Ikastissa, joka on joukkueen kotipaikka. Koulunkäynti on ”työtä”, akatemia valvoo, että opintoja ei lyödä laimin.

Jalkapalloharjoituksia on enimmillään yhdeksän kertaa viikossa, pelien lisäksi. Päivät ovat pitkiä, mutta myös lepoaikaa on riittävästi.

– Perusarkipäivä on, että aamulla herätään joskus vähän ennen seitsemää ja 7.45 on aamutreenit. Sitten kouluun ja illalla on vielä toiset harjoitukset, Pyry Hannolla sanoo.

Haastetta riittää varsinkin alussa. Päivät ovat täynnä ohjelmaa, kieli on vierasta, ympyrät ja kaverit ovat kokonaan uudet. Mutta toisaalta, ani harva saa eteensä tällaisen tilaisuuden.

– Muutto eri maahan, onhan se iso juttu. Että vähän jännittää, mutta innolla odotan kuitenkin. Tämä on hieno mahdollisuus päästä ammattilaiseksi futiksessa. Se on ollut unelmani pitkään, Pyry Hannola sanoo.