Turnajaisista halutaan vakavasti otettava kilpalaji ratsastukseen – "Jos sulla ei ole haarniskaa, sulta on henki pois"

Hevosturnajaislajeja harrastaa Suomessa 100-200 henkeä. Suomen mestaruuksista kisataan Turun linnan edustalla.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

TURKU Turun linnan puisto on muuttunut keskiaikaiseksi turnajaisareenaksi. Miekat kilisevät yhdessä kehässä, toisessa hevosten selässä olevat ritarit yrittävät voittaa vastustajiaan.

Käynnissä ovat Turun linnan turnajaiset ja turnajaisten SM-kilpailut. Suomen mestaruudesta mitellään nyt toista vuotta peräkkäin.

Kilpailuissa kilpaillaan kahdessa hevoslajissa. Skill at Arms -lajissa kilpailijat ratsastavat radalla, jossa muun muassa silvotaan päitä ja pistetään vihollisia kuoliaaksi keihäällä. Lajissa kilpaillaan kahdessa luokassa: kevyemmin varustettuna ja täydessä haarniskassa.

– Se on ratsastuksen taidonnäyte, jossa arvostellaan montaa asiaa yhtä aikaa. Ratsastuksen lisäksi pitää hallita aseiden käyttö ja tehtävien tekninen suorittaminen, kertoo Jaakko Nuotio Rohan talleilta.

Toinen ratsastuslajeista on Jousting, jossa raskaasti haarniskoidut ritarit ratsastavat toisiaan kohti ja yrittävät osua toisiinsa lähes viiden metrin mittaisilla peitsillä.

Vuonna 2016 Turun linnan turnajaisissa vieraili kaikkiaan 22 000 kävijää. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Turnajaiset aletaan vihdoin ottaa vakavasti

Turnajaisten ratsastuslajeja harrastaa Suomessa 100–200 henkeä. Laji saapui Suomeen noin 15 vuotta sitten, kun Rohan tallien Jaakko Nuotio alkoi raivata turnajaisille tilaa Suomessa.

– Yritämme tuoda tätä esille oikeana ratsastuksen lajina, samalla tavalla kuin esimerkiksi este- tai kouluratsastus, Jaakko Nuotio kertoo.

Suomessa toimii myös Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä Historiallisen Ratsastuksen Seura, joka panostaa nimenomaan historialliseen ratsastukseen.

Jaakko Nuotion mukaan hevosturnajaisia luultiin aluksi hevospiireissä larppaukseksi, mutta nyt ne aletaan pikku hiljaa ottaa vakavasti.

Jaakko Nuotio on tehnyt jo 15 vuotta töitä turnajaisten eteen Suomessa. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Ratsastustaustasta apua

Turnajaisten hevoslajit ovat maailmalla suositumpia kuin Suomessa. Jaakko Nuotio kertoo, että erityisesti Ruotsissa, Saksassa ja Englannissa niitä harrastetaan paljon.

– On mahtava tehdä hevosen kanssa sellaista, mihin se on alkujaan ihmisen käyttöön otettu: sodankäyntiä ja työntekoa. Lisäksi tässä on historiaa mukana, Nuotio sanoo.

Lajeissa ratsastustaidosta on valtava hyöty. Lisäksi pitää hallita oma kehonsa. Ylemmissä luokissa hevosen hallinta ja yhteistyö korostuu entisestään.

Peitsen murtovoima on 600–700 kiloa, joten jos sulla ei ole haarniskaa, sulta on henki pois.

Jaakko Nuotio

– Portugalilainen kuningas aikanaan sanoi, että vaikka olisit hyvä miekkamies, kymmenen vuotta ei riitä siihen, että sinusta tulisi hyvä ratsastava ritari. Mutta jos olet hyvä ratsastaja, niin vuosikin riittää siihen, että susta tulee hyvä ritari.

Hevoselta lajit vaativat kokoamiskykyä. Ylemmissä luokissa hevoset ovat pitkälle koulutettuja ja osaavat korkean kouluratsastuksen liikkeitä. Turnajaisiin harjoittelu koostuu aseiden käytöstä ja perustyöstä hevosen kanssa.

Mélee on yksi turnajaisten lajeista. Siinä joukkueet hevosineen hyökkäävät toistensa kimppuun puisilla pesäpallomailoja muistuttavilla lyömäaseilla. Tarkoitus on rikkoa vastustajan kypärässä oleva koriste. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Historialliset asut kuuluvat lajiin

Lajiin liittyvät kiinteänä osana myös historialliset varusteet. Esimerkiksi joustingissa ratsastetaan haarniskat päällä.

Jaakko Nuotio kertoo, että lajeissa, joissa haarniskaa käytetään, kilpailee Suomessa noin kymmenen ihmistä. Euroopassa kisaajia on 30 ja maailmalla vajaa sata.

– Kouluratsastuksessa isoissa luokissa ratsastajalla on silinteri ja frakki, ja myös tässä lajissa asut on kirjoitettu sääntöihin. Haarniskat ovat myös sen takia, että ne suojaavat. Peitsen murtovoima on 600–700 kiloa, joten jos sulla ei ole haarniskaa, sulta on henki pois, Nuotio sanoo.

Turun linnan turnajaiset 14.-16.7.2017