Päältäajettavilla ruohonleikkureilla surmansa saavat keski-ikäiset ja iäkkäät – "nuori ja vetreä saattaa ehtiä hypätä pois"

Kattavaa tutkimusta päältäajettavien ruohonleikkureiden vapaa-ajan tapaturmista ei ole tehty.

Ajettava ruohonleikkuri
pitkäksi kasvanutta ruohoa
AOP

Päältäajettavien ruohonleikkuteiden kuolemaan johtaneissa vapaa-ajan onnettomuuksissa on kuollut 2010-luvulla keski-ikäisiä ja iäkkäitä ihmisiä. Kuolintapauksia on tällä vuosikymmenellä neljä kappaletta.

Arvailujen varassa on, miksi kuolemaan johtaneet tapaturmat sattuvat iäkkäämmille ihmisille, tai miksi tällaisia onnettomuuksia yleensä tapahtuu. Tapauksia ei ole poliisin kuolemansyyntutkinnan lisäksi tutkittu eikä näin ollen tapausten yhtäläisyyksiä ole keskitetysti missään selvitetty.

– En muista, että tällaista olisi tutkittu, kertoo liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen Onnettomuustietoinstituutista (OTI).

OTI koordinoi ja tilastoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien työtä. Tutkijalautakunnat tutkivat yleensä liikenteessä tapahtuvia onnettomuuksia. Päältäajettavilla ruohonleikkureilla tapahtuvat onnettomuudet tapahtuvat yleensä kotien tai kesämökkien pihoilla.

Tutkijalautakunnat voisivat halutessaan tutkia myös päältäajettavien ruohonleikkurien onnettomuuksia.

Perinteisempää työnneltävää mallia ei jaksettaisi enää käyttää.

Pipsa Korkolainen

– Viime kädessä näissä tapauksissa on tutkijalautakunnan pääpaikan kanssa neuvoteltu, että otetaanko tutkittavaksi, sanoo rikoskomisario Harri Pöysti Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Pöystin mukaan samankaltaisia tieliikenteessä sattuvia onnettomuuksia otetaan helpommin tutkittavaksi. Pöysti on tutkijalautakunnassa 20 vuoden aikana tutkinut muassa mönkijä-, moottorikelkka-, mopo- ja mopoauto-onnettomuuksia.

Eri puolilla Suomea toimii 20 tutkijalautakuntaa, joissa on yhteensä noin 300 jäsentä. Tutkijalautakunnissa on edustettuna asiantuntijoita poliisista, lääketieteen, ajoneuvotekniikan, tienpidon ja käyttäytymistieteen aloilta sekä tarpeen mukaan muita erityisasiantuntijoita.

Työssä tapahtuvia päältäajettavilla ruohonleikkureilla sattuneita kuolemantapauksia ja tapaturmia on tutkittu.

Johtuuko käyttäjäryhmästä?

Ei tiedetä, miksi päältäajettavien ruohonleikkureiden vapaa-ajalla tapahtuvissa onnettomuuksissa menehtyy nimenomaan keski-ikäisiä ja iäkkäitä ihmisiä.

– Onko se ihan puhdasta sattumaa, vai voiko johtua esimerkiksi siitäkin, että mikä tällaisten päältäajettavien ruohonleikkureiden käyttäjäryhmä on. Voisi ajatella, että ne ovat suositumpia sellaisten käyttäjäryhmien keskuudessa, joiden oma kunto alkaa olla jo vähän heikompi, eli perinteisempää työnneltävää mallia ei jaksettaisi enää käyttää, toteaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Pipsa Korkolainen.

Kun pyörät ottavat esimerkiksi ojan reunaan ja kaatuu, siinä ei ehdi hypätä kyydistä.

Kalle Oksman

Korkolainen pohtii sitäkin, että vanhemmilla ihmisillä on varaa ostaa päältäajettavia ruohonleikkureita.

– Eivät ne ihan halvimpia malleja ole ruohonleikkureiksi.

Ylikonstaapeli Kalle Oksman Itä-Suomen poliisilaitoksen Varkauden poliisiasemalta miettii, että päältäajettavien ruohonleikkureiden turmissa on vähän samaa kuin traktorionnettomuuksissa.

– Kun pyörät ottavat esimerkiksi ojan reunaan ja kaatuu, siinä ei ehdi hypätä kyydistä. Nuori ja vetreä tosin saattaa ehtiä hypätä pois, Oksman pohdiskelee.

Ei sovi kaikille pihoille

Tukesin ylitarkastaja Korkolaisen mukaan yksi tapa ehkäistä päältäajettavien ruohonleikkureiden onnettomuuksia on miettiä ennakkoon laitteen sopivuutta.

Jos maastonmuodot ovat hyvinkin vaihtelevia, voi olla, että sellaiselle ei tämmönen päältäajettava ruohonleikkuri sovellu.

Pipsa Korkolainen

– Onko se sinne soveltuva, missä aikoo käyttää. Jos maastonmuodot ovat hyvinkin vaihtelevia, voi olla, että sellaiselle ei tämmönen päältäajettava ruohonleikkuri sovellu. Se on vähän kiikkerämpi kuin nämä perinteiset mallit.

Korkolaisen mukaan laitteissa ei ole ollut vikaa.

– Lähtökohtaisesti valmistajat ovat tehneet vaatimuksenmukaisuusarvioinnit ja miettineet näiden laitteiden turvallisuusominaisuudet ja käyttöohjeet ja varoitukset sen mukaan.

Ajettu veteen ja liusuttu

Viimeisin päältäajettavien ruohonleikkureiden kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui torstaina Pieksämäellä. Nainen menehtyi jäätyään ajamansa päältäajettavan ruohonleikkurin alle puristuksiin. Nainen oli kuollessaan 59-vuotias. Poliisi tekee asiassa kuolemansyyntutkinnan. Poliisi ei epäile asiassa rikosta.

Vuonna 2016 Juvalla kuoli 78-vuotias mies jäätyään päältäajettavan ruohonleikkurinsa alle. Leikkuri oli suistunut alas jyrkkää rinnettä pitkin.

Vuonna 2014 iäkäs mies kuoli Haminassa ajettuaan päältäajettavalla ruohonleikkurillaan veteen. Mies jäi ruohonleikkurin alle ja hukkui.

Lahdessa kuoli 50-vuotias mies vuonna 2011 jäätyään päältäajettavan ruohonleikkurinsa alle. Leikkuri liukui alas rinnettä ja kaatui.