Ajokorttien uusimisrumba alkaa pian – lyhyempi voimassaolo tulee osalle edelleen yllätyksenä

Suomi joutui lyhentämään kaksoiskappaleiden voimassaoloaikaa EU:n vaatimuksesta viime vuoden loppupuolella. Lakimuutos aiheutti ajokortin kaksoiskappaleiden hakupiikin.

ajokortit
Katkennut ajokortti.
Rikkoutuneen, kadonneen tai nimenmuutoksen vuoksi tarvittavan ajokortin kaksoiskappaleen voimassaoloaika muuttui viideksi tai 15 vuodeksi kerrallaan, riippuen ajokorttiluokasta.Risto Koskinen / Yle

Trafin sähköisen palvelun kautta on haettu ajokortin kaksoiskappaleita jo yli 100 000 (siirryt toiseen palveluun). Kaksoiskappaleita on haettu viime vuonna huomattavasti enemmän. Yksi syy on kaksoiskappaleen hakemisen helppous; sähköinen palvelu on ollut käytössä puolitoista vuotta. Kaksoiskappaleen voi hakea myös Ajovarman toimipisteistä.

Kasvanut kysyntä johtuu myös viime vuoden loppupuolella voimaan tulleesta lakimuutoksesta, jossa ajokortin kaksoiskappaleet muuttuivat määräaikaisiksi. Euroopan komission huomautuksen jälkeen vuoden 2016 marraskuussa tehtiin lakimuutos, jossa myös kaksoiskappaleiden voimassaoloajat muutettiin. Sen mukaan rikkoutuneen, kadonneen tai nimenmuutoksen vuoksi tarvittavan kaksoiskappaleen voimassaoloaika muuttui viideksi tai 15 vuodeksi kerrallaan, riippuen ajokorttiluokasta.

Kaksoiskappaleiden voimassaoloajoista virisi lakimuutoksen aikaan keskustelua ja se näkyi myös hakupiikkinä Trafin järjestelmässä, joka kaatui ruuhkasta (siirryt toiseen palveluun). Moni uusi korttinsa ennen lakimuutosta ja sai siis ajokortin vielä vanhalla lainsäädännöllä ja pidemmällä voimassaololla.

– Lainmuutoksen voimaantuloon ajoittui iso piikki. Muutoksen takia haettiin noin 35 000 ajokorttia, kertoo Trafin ajo-oikeudet ja -kortit yksikönpäällikkö Simo Karppinen.

Katkennut ajokortti.
Risto Koskinen / Yle

Viime vuonna tuhoutuneen tai rikkoutuneen kortin kaksoiskappaleita haettiin sähköisesti lähes 30 000 kappaletta.

Moni haluaa EU-ajokortin

Voimassaoloajan muutoksesta tulee ajoittain edelleen kysymyksiä Trafille, kun ajokortti ei ole enää voimassa yhtä pitkään kuin edellinen ajokortti oli. Ajokortin uudistamiseen ei kuitenkaan lähtökohtaisesti liity tutkintoa tai opetusta, vaan käytäntö on verrattavissa esimerkiksi passin uusimiseen ja tunnistettavuuden säilymiseen.

Vuonna 2016 ajokortin kaksoiskappaleita haettiin tuplasti edellisvuotta enemmän. Viime vuonna kaksoiskappaleita haettiin 125 000, kun vuonna 2015 määrä oli noin 61 000. Karppisen mukaan reilut 25 000 ihmistä ilmoitti kaksoiskappaleen hakusyyksi sen, että haluaa EU-ajokortin.

– Sähköinen haku koetaan helpoksi ja esimerkiksi haljennut ajokortti on kätevä uusia kotoa käsin.

Kaikki ajokortit ovat voimassa korkeintaan vuoteen 2033 asti tai kunnes kortin haltija täyttää 70 vuotta. Vuonna 2033 kaikki kortit tulee vaihtaa uusien, vuoden 2013 lakimuutosten mukaisiksi.

Myös lääkärinlausunnot voi ilmoittaa sähköisesti

Trafi avaa uuden sähköisen ajokorttipalvelun elokuussa. Vuoden 2013 lakimuutoksen jälkeiset raskaiden ajoneuvojen kuljettajien ajokortit ovat voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen ajokortti tulee uudistaa. Trafi valmistautuu ajokorttien uusimiseen sähköisellä palvelulla.

Palvelu koskee aluksi vain alle 45-vuotiaita, joiden ei tarvitse toimittaa lääkärinlausuntoa.

Ensi vuoden puolella on tarkoitus, että myös lääkärinlausunnot voi toimittaa sähköisesti. Lääkärit voivat tulevaisuudessa tallentaa ajoterveysarvion KANTA-järjestelmään, mistä asiakas voi hakea sen käyttöönsä Trafin sähköisessä palvelussa. KANTA-järjestelmän yhdistäminen Trafin sähköiseen palveluun mahdollistaa ajokortin uusimisen kaikenikäisille, sekä kevyiden että raskaiden luokkien ajo-oikeuksien haltijoille.

– Kortin uudistamiseen liittyvä prosessi tehdään mahdollisimman helpoksi ja edulliseksi, Karppinen sanoo.

Trafi lähettää ajokortin haltijalle aina ilmoituksen siitä, kun ajokortti tulee uudistaa. Muistutus tulee joko kirjeenä tai, jos asiakas on ilmoittanut puhelinnumeronsa, muistutuksen saa tekstiviestinä.

Muistutuksessa on tarkemmat ohjeet esimerkiksi lääkärintodistuksen osalta. Jos ajokorttiaan ei uudista, sen voimassaoloaika päättyy ja näin ollen myös ajo-oikeus. Ajokorttien voimassaoloaika näkyy poliiseille, jotka liikennettä valvoessaan voivat määrätä seuraamuksia ajamisesta ajokortitta.

Ajokorttiluokkia on myös mahdollista muuttaa. Jostakin ajokorttiluokasta voi siis halutessaan luopua (siirryt toiseen palveluun).

– Se vaatii asioinnin Ajovarman palvelupisteellä, Karppinen sanoo.

Ajo-oikeutta voidaan alentaa esimerkiksi silloin, jos ei tarvitse enää ryhmän 2 ajokorttiluokkia ja halua toimittaa iän perusteella vaadittavia lääkärinlausuntoja. Alentamisessa poistetaan kaikki ryhmän 2 ajokorttiluokat, joita voivat olla C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, LT. Kun ajo-oikeus on alennettu, sitä ei voi perua jälkikäteen.

Myös poliisi voi alentaa ajo-oikeutta, jos kuljettaja ei täytä enää voimassaolevan ajokorttiin liittyviä terveysvaatimuksia tai muita luvan myöntämisen edellytyksiä.