Oikeustieteen professori yksityistämisestä: "Siitä on tullut mantra, jota ajetaan väkisin läpi"

Pakkoyhtiöittäminen ja nykyilmapiiri saa professorilta kylmää rättiä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Jukka Kekkonen
Professori Jukka Kekkonen vieraili perjantaina Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa.

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkosen mielestä sote-uudistuksen yhteydessä ei olla keskusteltu tarpeeksi miten käy tavoitteiden, laadun, vallan ja vastuun kokonaisuudessaan.

Kekkosen mielestä esimerkiksi paljon puhutussa soten kaatuneessa yhtiöittämisessä oli kärjistäen sanottuna kyse erittäin suuresta yksityistämisprojektista. Hänen mukaansa tässä pitäisi yrittää nähdä asioiden kokonaisuus.

– Vyörytetään julkiselta vallalta tehtäviä, resursseja ja valtaa pois yksityiselle sektorille. Aina pitäisi kysyä kuka tässä voittaa, kuka hyötyy ja kuka häviää, hän sanoi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa perjantaina.

– Ei ole sellaisia yhteiskunnallisia uudistuksia jotka yhtä lailla edistävät kaikkien asemaa, hän jatkoi.

Hoetaan mantraa ja hallitus on jääräpäinen

Hänen mielestään tällä hetkellä vallalla oleva ajatus yksityistämisestä ja kilpailuttamisesta on muotoutunut mantraksi.

– Yksityistämisen taustalla on näkemys, että kilpailu ja palvelun tuottaminen yritysmallilla, jossa kuitenkin voiton tavoittelu on keskeinen motiivi, on tehokkaampaa ja johtaa jotenkin laadukkaampiin tuloksiin kuin jotain muuta kautta. Tämä on erittäin problemaattinen asia, hän sanoi ja jatkoi:

– Voi olla niin ja voi olla että ei. Mielestäni juuri tällainen yksityistäminen oikeissa rajoissa sovellettuna voi hyvinkin tulla kysymykseen, mutta nyt siitä on tehty tällainen ideologinen mantra tavallaan, jota yritetään ajaa ikään kuin väkisin läpi vastaväitteistä ja vasta-argumenteista riippumatta.

Professorin mukaan yksityistämisessä sinällään ei ole mitään pahaa.

– Yksityistäminen on hyvä renki, mutta erittäin huono isäntä.

Eli yksityistäminen on keino, mutta seuraukset pitäisi punnita erittäin tarkkaan. Kekkosen mukaan tietynlainen ajattelumalli on saanut liian vahvan aseman:

– Jossain tulee se raja. Emme me voi kuitenkaan kaikkea yksityistää ja kilpailuttaa.

Hallituksen toimia hän kuvailee jääräpäisiksi.

– Kun törmätään asiantuntijoiden tai poliittiseen vastustukseen, ja on selvästi hyviä vasta-argumentteja, niin niitä ei kuunnella. Härkäpäisesti ajetaan uudistuksia eteenpäin.

Jukka Kekkosen koko kahdeksan minuutin haastattelu Päivän kasvo -ohjelmassa on katsottavissa jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

Miksi yhtiöittämisestä riidellään? 6 selitystä sille, miksi se kuumentaa tunteita

Perustuslakivaliokunta: Sote-uudistuksen valinnanvapausmallissa suuria ongelmia – yhtiöittäminen ristiriidassa perustuslain kanssa