1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun Vickan 40 täytti – Yle seurasi päivää

Ruotsalaisille kruununprinsessa Victorian syntymäpäivä oli suuri juhla.

Kruununprinsessa Victoria
Kruununprinsessa Victorian juhlapäivän ohjelmaan kuului hevoskärryajelu.
Kruununprinsessa Victorian juhlapäivän ohjelmaan kuului hevoskärryajelu. David Sica / AOP

Kruununprinsessa paistoi kilpaa auringon kanssa, kirjoittivat ruotsalaiset iltapäivälehdet. Niille Victorian 40-vuotispäivä oli suurtapahtuma: lehtien nettiversiot täyttyivät hetki hetkeltä -seurannoista, live-lähetyksistä, kuvareportaaseista ja muotianalyyseista.

Kuninkaanlinnan ulkopuolella oli aamulla kuitenkin rauhallista. Kun ensimmäiset kutsuvieraat alkoivat saapua kiitosjumalanpalvelukseen, linnan pihalla oli satakunta ihmistä. Heistäkin suurin osa oli turisteja, amerikkalaisia Itämeren-risteilyllä.

Se ei estänyt kameroita räpsymästä, kun vierasjoukko käveli yleisön edestä Kuninkaanlinnaan.

– Kerrothan meille, jos joukossa on joku kuninkaallinen? pyysi joku risteilymatkustajista.

Yhdessä tunnistimme yhden kukkahattutädin kuninkaan sisareksi. Muu kuningasperhe saapui juhliin mustilla autoilla, eri reittiä.

Syntymäpäivien vieraslistalla olivat Victorian lähimmät sukulaiset ja hovin henkilökuntaa. Lehdet raportoivat, että kutsumalla juhliinsa suuren joukon työntekijöitä, Victoria halusi kiittää heitä hyvästä työstä.

Linnanmäellä oli vielä yhdeltätoista hiljaista. Toimittaja ja poliiseja liikkui mäellä suhteessa enemmän kuin paikalle saapuneita uteliaita.

Tukholmassa ei yleensä näe rynnäkkökiväärejä kantavia poliiseja. Tänään näkyi. Poliisi partioi katuja kävellen, hevosilla, moottoripyörillä ja autoilla. Joukosta erottui myös turvallisuuspoliiseja mustissa hupuissaan.

Kukaan ei pitänyt meteliä terrori-iskun mahdollisuudesta, mutta aika moni taisi ajatella, että niinkin voisi käydä.

Kari ja Auli Ängelholmista olivat Tukholmassa sattumalta. Oulun seudulta kotoisin oleva pariskunta on asunut Ruotsissa pitkälti yli 20 vuotta.

He odottivat kuninkaanlinnan itäisellä reunalla, rannan puolella pitkään, josko kuningasperhe tulisi parvekkeelle vilkuttamaan. Parveke oli verhottu siniseen kankaaseen, jota koristivat Ruotsin keltaiset kolmikruunut. Viralliseen ohjelmaan vilkutusta ei ollut merkitty, mutta toki kuningasperhe näyttäytyisi kansalle?

Kellon lähestyessä yhtä pariskunta kuitenkin luovutti. Oli pakko lähteä hakemaan matkatavaroita hotellista ja ottaa bussi lentokentälle.

Länge leve Vickan

Hetkeä myöhemmin kuningasperhe näyttäytyi parvekkeella, tietenkin. Kruununprinsessa Victoriaa, prinssi Danielia, prinsessa Estelleä tai prinssi Oscaria ei joukossa näkynyt. He olivat jo lähteneet kohti odottavia vaunuja. Pian ne ajaisivat tästä ohi ja kiertäisivät reilun kolmen kilometrin matkan keskustassa.

Lapsenlastaan rattaissa työntänyt Anne ei edes odottanut näkevänsä Vickania. Hän halusi nimenomaan nähdä päivän parvekeosuuden.

– Tulivathan he sieltä. Mutta ei Vickan. Pitää laittaa televisio illalla päälle. Sieltä tapahtumat näkee kuitenkin parhaiten, hän totesi juhlasta lähtiessään.

Mutta eturivistä Vickanin pystyi näkemään hyvin. Kun hän kaartoi linnan länsisivulle, kutsuvierasjoukko kerääntyi linnan terassille ja viritti kruununprinsessalle komean syntymäpäivälaulun. Ruotsissa se kuuluu: Ja må hon leva, ja må hon leva, ja må hon leva ut i hundrade år.

Skånelainen Susanne oli vaunuajelun jälkeen innoissaan. Hän sai kännykällään muutaman täysosuman ohiajaneensa kruununprinsessaperheestä. Ne hän jakoi saman tien Twitteriin ja Snapchatiin. Susanne oli odottanut h-hetkeä yli kolme tuntia, ja hänen mielestään se oli odotuksen väärti.

– Saan kokea tämän vain kerran elämässäni. Meidän pitäisi vaalia kuningasperhettämme. He tekevät meidän hyväksemme paljon, hän sanoi.

Länge leve Vickan.

Lue lisää aiheesta:

Kruununprinsessa Victoria sädehtii juhlapäivänään

Grattis, Victoria 40 år! – Kruununprinsessan elämää kuvina

Lue seuraavaksi