Herätys: Suomi kielsi vihreät miehet, Tähti kelasi jälleen kultaa ja miten tunnistaa hengenvaarallinen ampiaisenpisto

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lähikuva ampiaisen päästä.
Frank Rumpenhorst / EPA

Tunnuksettomat "vihreät miehet" jatkossa kiellettyjä

Venäläissotilaita maastossa.
Venäläissotilaita maastossa.Mikhail Japaridze / AOP

Aluevalvontalakia ja rikoslakia koskevat lainmuutokset tunnuksettomien sotilaallisten ryhmien osalta astuvat tänään voimaan. Muutoksella halutaan parantaa viranomaisten toimintavaltuuksia tilanteissa, joissa Suomea uhkaa tunnukseton sotilaallinen ryhmä. Tunnuksettomat sotilaalliset ryhmät ovat saaneet lempinimen "vihreät miehet". Termi tulee Venäjän armeijan varusteiden väristä. Tunnuksettomia, vihreisiin pukeutuneita joukkoja on käytetty Ukrainassa ja Krimin valtauksen aikana.

Tähti kelasi MM-kultaa, Kontinen ja Watson taas finaaliin Wimbledonissa

Leo-Pekka Tähti kuvassa
AOP

Leo-Pekka Tähti voitti myöhään perjantai-iltana kultaa T54-luokan 100 metrillä parayleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa. Tähden pyörätuoli hajosi finaalirykäisyssä noin 30 metriä ennen loppua, mutta tämä ei vienyt voittoa. Myös tenniskentiltä saatiin suomalaismenestystä, kun Wimbledonin sekanelinpelin tennismestaruutta puolustavat Henri Kontinen ja Heather Watson raivasivat tiensä jälleen finaaliin.

Ampiaisen pisto on hengenvaarallinen kahdelle sadasta

Ampiaisen tai mehiläisen piston hoidoksi riittävät tavallisesti kotikonstit. Pistiäisallergisille pisto on kuitenkin hengenvaarallinen. Heitä on noin kaksi prosenttia suomalaisista. Vaikka allergiaa ei olisi, päivystykseen on syytä lähteä myös esimerkiksi silloin, kun lapsi saa piston suun sisäpuolelle tai kaulaan.

Turkin vallankaappausyrityksestä tulee kuluneeksi vuosi

Naisia mielenosoituskulkueessa.
Turkin pääoppositiopuolueen CHP:n kannattajat levähtivät poliittisia pidätyksiä vastustaneen protestimarssin lopulla Istanbulissa 9. heinäkuuta. Joukot sai liikkeelle puolueen johtaja Kemal Kılıçdaroğlu, joka aloitti 450 kilometriä pitkän oikeusmarssin Ankarasta Istanbuliin 25 päivää aiemmin.Sedat Suna / EPA

Vallankaappausyritystä seuranneet puhdistukset jatkuvat yhä. Kaiken kaikkiaan Turkissa on pidätetty noin 50 000 ihmistä, joiden joukossa muun muassa poliiseja, sotilaita ja akateemikkoja. Vallankaappausyrityksen yhteydessä kuoli yli 240 ihmistä.

Poutasäätä luvassa

lauantain sääkartta
Yle

Lauantai on poutainen suurimmassa osassa maata. Itäisimmässä Suomessa ja Länsi-Lapissa tulee jokunen sadekuuro. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa