YK: Kolumbian kokaviljelmät kasvoivat 50 prosenttia vuoden aikana

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimisto toivoo tilanteen silti paranevan, sillä huumetuotantoa hallinneiden Farc-sissien kanssa on tehty rauhansopimus.

Kolumbia
Mies koskettaa kokapensasta Kolumbian maaseudulla.
Leonardo Munoz / EPA

Kokapensaiden viljelykäytössä oleva alue kasvoi Etelä-Amerikan Kolumbiassa yli puolella viime vuonna, kertoo tuore YK:n raportti (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2015 kokakasvin viljelyalue oli 96 000 hehtaaria. 2016 kokapensasta viljeltiin Kolumbiassa 146 000 hehtaarin alueella.

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston (UNODC) päällikkö Bo Mathiasen mukaan kasvua on vuositasolla 52 prosentin verran.

Koka on kokaiinin tärkein ainesosa. Kokaiinin tuotanto kasvoi puolestaan 646 tonnista 866 tonniin, eli kasvua oli 34 prosenttia, kertoo Mathiasen.

Kokatuotanto nousi tasolle, jota ei ole nähty kahteen vuosikymmeneen. Viljelyn kasvu saattaa vaikeuttaa pyrkimyksiä tehdä valtavasta ja laeista piittaamattomasta maaseudusta turvallinen.

Kokakasvin viljelyn sekä kokaiinin tuotannon kasvusta huolimatta Mathiasen toivoo tilanteen paranevan, sillä Kolumbia on allekirjoittanut rauhansopimuksen maan suurimman kapinallisryhmän kanssa. Farc-kapinalliset ovat hallinneet maan huumeiden tuotantoa.

Kolumbia on kertonut maksavansa kokapensaiden viljelijöille kuukausimaksuja, jos he tuhoavat satonsa vapaaehtoisesti.

YK:n mukaan tuotanto kasvoi perinteisillä kokakasvia tuottavilla alueilla, eikä se ”heijasta laajentumisia uusille alueille”, kertoo YK:n laittoman viljelyn valvontajärjestelmän koordinaattori Leonardo Correa.

Lähteet: AFP, AP