Munkit ryvettyvät skandaaleissa – Thaimaa alkaa seurata munkkien rikoshistoriaa älykorteilla

Sotilasjuntta haluaa puhdistaa kansallisuskonnon edustajien maineen.

munkit
Buddhalaismunkki antaa siunauksensa ohikulkijoille Bangkokissa.
Buddhalaismunkki antaa siunauksensa ohikulkijoille Bangkokissa.Diego Azubel / EPA

Thaimaan buddhalaisilla munkeilla saattaa pian olla ”älyhenkilökortit”, joista selviävät kaikki munkkien rikosrekisteritiedot. Keino on Thaimaata hallitsevan sotilasjuntan uusin yritys palauttaa oranssivärisissä kaavuissa kulkevien munkkien maine.

Thaimaassa on noin 300 000 suuressa arvossa pidettyä munkkia. Munkkeja arvostetaan kansallisen uskonnon harjoittajina ja ylläpitäjinä.

Viime kuukausina munkkipapisto on kuitenkin kärsinyt suuren luokan skandaaleista, jotka ovat liittyneet jopa seksiin, huumeisiin tai temppeleissä tapahtuviin murhiin.

Pääministerin edustaja Ormsin Chivapruck kertoi toimittajille, että munkit kuljettavat mukanaan paperisia henkilökortteja, joiden tiedot ovat vanhentuneita. Taustan tarkistaminen on vaikeaa, jos tiedot eivät pidä paikkaansa.

Digitaaliset henkilökortit mahdollistaisivat ajankohtaisen seurannan munkkiluostareissa. Älyhenkilökortit estäisivät huijarimunkkeja hyväksikäyttämästä uskontoa. Epäillyt eivät enää voisi piiloutua laittomien tekojensa taakse oransseja kaapuja käyttämällä.

Älykorttien käyttöönotto voi olla kuitenkin monimutkaista. Asiaa käsitellään ensi viikolla korkeimman Sangha-neuvoston kokouksessa, joka hallitsee kansallista uskontoa. Kriitikkojen mukaan korkein buddhalaisten Sangha-neuvosto ei kykene torjumaan korruptiota tai omaksumaan muutosta.

Maan hallitus on jo pakottanut yli 46 000 temppeliä esittämään rahoittajansa.

Tunnetuin munkkiskandaali nähtiin aiemmin tänä vuonna, kun sotilaat kolusivat läpi erittäin varakkaan Dhammakaya-lahkon temppelin Bankokin laitamilla. Sotilaat etsivät käsiinsä entisen apotin, jota syytetään rahanpesusta.

Lähde: AFP