Analyysi: Venäjän Suomelle lähettämää noottia ei pidä ylidramatisoida

Venäläismediassa esitetyt väitteet eivät ole levinneet Venäjällä laajasti. Asian taustalla ovat kaksoiskansalaisuuteen liittyvät ongelmat, kirjoittaa Ylen Moskovan-toimittaja Erkka Mikkonen.

Venäjä
Ylen Venäjän toimittaja Erkka Mikkonen Moskovassa.
Erkka Mikkonen.Yle

Alkuviikosta Venäjän mediassa hyökättiin Suomen Pietarin-pääkonsulaatin konsulia Virpi Hanhikoskea vastaan. Kaksi venäläisviestintä julkaisi jutun, jossa suomalaisdiplomaattien kerrottiin joutuneen "skandaalin keskelle".

Saman mediakonsernin omistamat viestimet nostivat esiin vanhat väitteet. Niiden mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen olisi ollut mukana rikollisliigassa, joka on salakuljettanut aseiden osia Venäjältä Suomeen.

Yli puolen vuoden takaisiin väitteisiin on nyt lisätty syyte suomalaisten viranomaisten sekaantumisesta asiaan. Syylliseksi leimataan Hanhikoski, joka on ollut virkansa puolesta seuraamassa kaksoiskansalaisen oikeudenkäyntiä Venäjällä.

Konsulille Suomen kansalaisen oikeudenkäynnin seuraaminen ulkomailla pidettävässä oikeudenkäynnissä on arkinen asia. Venäläismedia kuitenkin vihjaa tahallisesti, että konsuli Hanhikosken läsnäolo oikeuskäsittelyssä tekee Suomen valtion osalliseksi väitettyyn asesalakuljetukseen.

Lisäksi samassa jutussa kerrottiin paheksuvasti Pietarin-pääkonsulaatin työntekijästä, joka oli osallisena katutappelussa.

Takana sensaatioista tunnettu tv-kanava

Kahden venäläisviestimen hyökkäys Suomen Pietarin-pääkonsulaattia kohtaan on rakennettu taitavasti vihjailujen ja vääristelyjen varaan.

Sensaatiohakuisista jutuistaan tunnettu Ren-tv lähestyy niin Hanhikoskea kuin tappeluun osallistunutta konsulaatin työntekijää kadulla kameran kanssa. Tapauksien kommentoimatta jättämistä pidetään todisteena siitä, että suomalaiset toimisivat väärin Venäjän maaperällä.

Venäläisviestimien mukaan Suomelle on myös lähetetty nootti eli diplomaattinen kirje. Siinä Venäjä katsoo konsulin rikkoneen Venäjän lakia, kun tämä on avustanut tutkintavankeudessa olevaa kaksoiskansalaista.

Suomen ulkoministeriö on vahvistanut saaneensa asiaa koskevan nootin ja on valmistelemassa siihen vastausta.

Asia pidettävä oikeassa mittakaavassa

Vaikka venäläismedian hyökkäys ja nootti kuulostavat järeiltä keinoilta, asiassa voi helposti tehdä mittakaavavirheen.

Ensinnäkin mitkään muut venäläisviestimet eivät ole tarttuneet asiaan, vaikka siitä uutisoitiin jo tiistaina. Toiseksi noottien vaihto on tavallista diplomaattista kanssakäymistä, eikä yksinään kohun aihe.

Asiaa sähköistää myös väitteiden ajankohta, sillä presidentti Vladimir Putin on saapumassa vierailulle Suomeen kahden viikon päästä.

Vaikka suomalaisen diplomaatin riepottelu Venäjän mediassa onkin poikkeuksellista, ainakin tällä erää kyse näyttäisi olevan ennen kaikkea sensaatiohakuisen viestimen toiminnasta, ei suuresta masinoidusta kampanjasta Suomen valtiota vastaan.

Toki Suomen on syytä olla hereillä. Venäjältä on nähty koepalloja aiemminkin presidenttien tapaamisen alla.

Taustalla erilainen tulkinta kaksoiskansalaisuudesta

Tapaus tuo ilmi vaikeudet, jotka koskevat suomalais-venäläistä kaksoiskansalaisuutta.

Perusongelma on se, että Venäjä ei tunnista kaksoiskansalaisuutta. Venäjän maaperällä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaista pidetään yksiselitteisesti venäläisenä.

Siksi Venäjän kannalta se, että suomalainen konsuli käy seuraamassa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisen oikeudenkäyntiä voi tuntua erikoiselta. Venäjälle kun syytetty mies on vain ja ainoastaan Venäjän kansalainen.

Tapaus nostattaakin Suomessa taas keskustelua kaksoiskansalaisuudesta ja siihen liittyvistä mahdollisista turvallisuusuhista.

_Artikkelia muutettu 15.7.2017 klo 19.00. Suomalaiskonsuli ei ole edustanut kaksoiskansalaista oikeudessa, vaan on käynyt seuraamassa oikeudenkäyntiä. _

Lue myös:

Ulkoministeriö: Venäjän nootti Suomelle "arkista viestintää"

Näin Yle uutistoi 8.12.2016 venäläisten aseiden salakuljetuksesta Suomen kautta