Paperittomalle Saifuddinille jätettiin palkka maksamatta – "luottamukseni Suomen työnantajiin romahti"

Saifuddinin palkanmaksu alkoi tökkiä heti kun hän joutui poistumaan vastaanottokeskuksesta. Paperiton ei uskalla vaatia kohtelusta rangaistusta, sillä hän pelkää pakkopalautusta Irakiin.

Kuva: Ghadi Boustani

Saifuddin Gehishen elämään tuli viime kesällä valonpilkahdus: Hän sai Suomesta töitä. Mökkimajoitusta tarjoava yritys palkkasi hänet apulaiseksi keittiöön ja puutarhaan. Palkka ei ollut kummoinen, 7,5 euroa tunnissa. Se oli kuitenkin sivuseikka.

– Oli hieno tunne löytää työtä maasta, joka ei ole kotimaani.

Kesän ajan Saifuddin siivosi, tiskasi ja hoiti puutarhaa. Työ sujui, sillä Saifuddin oli kotona Irakissakin pitänyt kahvilaa. Tänä kesänä Saifuddin palasi samaan työpaikkaan. Kaikki ei kuitenkaan sujunut entiseen malliin. Työpäivät kuluivat, mutta palkasta ei saatu sovittua.

– Aluksi sanottiin, että saisin yhdeksän euroa tunnissa. Sitten, että kahdeksan euroa, sitten seitsemän.

Kun Saifuddin oli ollut töissä kaksi viikkoa, hän alkoi vaatia sopimuksen laatimista ja palkkaa tehdystä työstä. Vastaus oli yllättävä.

– Minulle sanottiin, että heillä ei ole rahaa, mutta voisin jatkaa työskentelyä ilmaiseksi.

Työnantaja vaatikin nyt Saifuddinilta työperäistä oleskelulupaa, vaikka Saifuddinin mukaan oli hyvin tiedossa, ettei sellaista löydy.

– He tiesivät tilanteeni, että olin joutunut ulos vastaanottokeskuksesta. He huijasivat minua, käyttivät hyväksi.

Yle kokosi turvapaikanhakijoiden ja paperittomien tarinoita työnteosta Suomessa. Lue niitä täältä.

Paperiton ei uskalla hakea oikeutta

Saifuddin ei tarinansa mukaan saanut parin viikon työnteostaan lopulta euroakaan. Kohtelu yllätti, sillä viime kesänä ongelmia ei ollut. Tuolloin hän oli kuitenkin asunut turvapaikanhakijana vastaanottokeskuksessa. Kuluvan vuoden helmikuussa hänen turvapaikkaprosessinsa päättyi käännytyspäätökseen. Saifuddin poistettiin vastaanottokeskuksesta maaliskuussa.

Ovien sulkeutumisen myötä Saifuddinista tuli oleskeluluvaton paperiton, jolla ei ole lupaa tehdä Suomessa töitä turvapaikanhakijan tapaan. Sen vuoksi Saifuddin ei valittanut kohtelustaan.

– Mutta minulla ei ole työlupaa, tai oleskelulupaa. En voi kertoa asiasta poliisille.

Kokemus on katkeroittanut Saifuddinia, joka vielä hetki sitten luotti paikallisten rehellisyyteen.

– Heti kun tulimme Suomeen, poliisi ja vastaanottokeskuksen väki kehottivat meitä kotoutumaan, olemaan yhteydessä suomalaisiin, tekemään työtä vaikka vapaaehtoisesti. Luottamukseni Suomen työnantajiin romahti hetkessä.

Viimeisenä toivona työperäinen oleskelulupa

Saifuddin on löytänyt uuden työpaikan. Sen pohjalta hän on hakenut työperäistä oleskelulupaa, jonka myötä hän voisi jäädä tekemään maahan työtä laillisesti. Pimeitä töitä Saifuddin ei enää uskalla tehdä. Hän ei luota työnantajiin, jotka voivat halutessaan jättää paperittoman palkan maksamatta, pelkäämättä seurauksia.

Päätöstä odotellessaan Saifuddin välttelee poliisia, jolla on määräys poistaa Saifuddin maasta. Kun Saifuddin haki poliisilta passiaan työperäistä oleskelulupaa varten tehtävää hakemusta varten, poliisi sanoi, että hänen pitäisi odottaa päätöstä Irakissa.

– Sanoin heille, että hyvä on, palaan. Sanoin heille mitä he halusivat kuulla. Nyt välttelen poliisia tietenkin. En tiedä mitä tapahtuu, jos he saavat minut kiinni. He voivat tehdä mitä vain. He voivat panna minut lentokoneeseen.

Ajatus kammoksuttaa Saifuddinia. Hänen isänsä tapettiin Irakissa marraskuussa 2014. Isä ajoi viemäriautoa amerikkalaisessa yrityksessä. Se ei ollut kaikkien mieleen. Saifuddinin mukaan tuntemattomaksi jääneet tahot ensin uhkailivat isää. Kun tämä ei lopettanut työntekoaan, hänet tapettiin. Tämän jälkeen Saifuddin alkoi saada uhkauksia. Hän pakeni Eurooppaan ja Suomeen, "maailman turvallisimpaan maahan".

Maahanmuuttovirasto piti tosiasiana, että isä on kuollut, muttei kuitenkaan pitänyt Saifuddinin tarinaa muilta osin uskottavana. Siten Maahanmuuttovirasto ei usko tämän olevan Irakissa vaarassa. Saifuddin on toista mieltä. Hän ei palaa kotimaahansa mistään hinnasta.

– Jos palaan Irakiin, minut tapetaan. Alle viikossa.

"Ajan myötä sitä taipuu nöyryytyksiinkin"

Suomi on edelleen Irakia parempi vaihtoehto, mutta ruusuilla tanssimista se ei ole. Saifuddin asuu ystävänsä kämpässä ja sinnittelee kunnan sosiaalitoimistolta saamansa avun turvin. Se tarkoittaa muutamaa kymppiä viikossa, bussilippuja, sekä ruokakuponkeja.

Saifuddin uskoo, että Suomessa on nyt paljon sellaisia, jotka ovat valmiita tekemään töitä huonoilla ehdoilla.

– Ajan myötä sitä taipuu nöyryytyksiinkin. Sitä tekee pitkää päivää surkealla palkalla, jos haluaa syödä ja juoda.

Lue lisää paperittomien tarinoita työnteosta täältä.