Hyvä flirtti sopii suveen ja työpaikallekin

Kun aurinko paistaa, suomalainenkin uskaltaa vähän irrotella ja flirttailla jopa ventovieraan kanssa. Flirttimestari Henri Mäen mukaan hyväntahtoinen flirtti koostuu hymystä, avoimuudesta ja huumorista.

flirtti
Henri Mäki ja Jemina Ala-Harja
Pieni flirttailu lisää myös työmotivaatiota, tuumaavat työkaverit Henri Mäki ja Jemina Ala-Harja Haku päällä -festivaalilta.Päivi Rautanen/Yle

Pohjalainen flirttimestari Henri Mäki, 34, astelee synnyinkaupunkinsa Kurikan katuja. Takana on vain muutama tunti yöunia. Mies vastaa romanttisen Haku päällä -festivaalin juonnoista ja tekniikasta. Henrin huuli on turvonnut ja pari sormeakin on paketissa. Sormet naksahtivat perjantai-illalla festarilavalla liukastuessa. Ylähuuli koki kolhun, kun festarijärjestäjä yritti mennä väliin ja saada tappelevat vieraat irti toisistaan.

Lauantaiaamun tunnelmat eivät kummoiselta kuulosta, mutta Henri Mäen kättely tuntuu miellyttävältä ja huomaan pilkkeen miehen väsyneistä silmistä. Puolta tuntia myöhemmin kysyn häneltä, miten ensitapaamisemme sujui flirttimestarin näkövinkkelistä katsottuna.

– Tapaamisemme oli iloinen, mukava ja välitön. Katsoin heti, että tyylikäs, kaunis nainen odottaa minua. Voiko lauantai lähteä paremmin käyntiin, flirttimestari muotoilee vastauksen.

– Huijaat, vastaan.

– Enhän mä huijaa. Mulla on rehelliset kasvot ja olen aina rehellinen, Henri Mäki yrittää sanoa.

Suomalaisten perusvika taitaa olla se, että myönteistä palautetta ei osata ottaa vastaan.

Flirttailuhan on mukavaa arjen piristystä

Henri Mäki

– Ehkä me suomalaiset olemme juroa ja ujoa kansaa, mutta pikku hiljaa mekin alamme avautua. Flirttailuhan on mukavaa arjen piristystä, huumoria, joka vapauttaa tunnelmaa ja nostattaa päivää. Ei elämää pidä ottaa niin vakavasti. Kerran täällä vain eletään, Henri Mäki neuvoo.

Hymy, avoimuus ja huumori

Henri Mäen opit hyvään flirttiin ovat yksinkertaiset. Pääasiat ovat hymy, avoimuus ja huumorintaju.

– Elämä on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, ellei siitä tee liian vaikeaa. Flirttailu eli keimailu on huumoripitoista, iloista ja nauravaista. Jos on joukko ihmisiä koolla ja kaikki vähän miettivät miten rikkoa hiljaisuuden, niin pieni flirttailu vapauttaa kyllä tunnelmaa.

– Kun tapaat oudon ihmisen, voit puhua hänelle säästä, politiikasta tai vaikka tapahtumista, mutta pienen flirttailun avulla pääset paremmin yhteyksiin sen uuden, kohtaamasi ihmisen kanssa. Flirttailu tapahtuu pilke silmäkulmassa.

Härskit jutut eivät kuulu flirttiin

Hyvä flirtti ei ole imelää, eikä siihen Henri Mäen mukaan missään nimessä kuulu härskit jutut.

– Flirtti menee överiksi, kun jutut menevät henkilökohtaisuuksiin ja jos vastapuoli kokee olonsa vaivautuneeksi. Härskit jutut eivät ole flirttailua. Flirtti on pientä, viatonta jutustelua.

– Pahin moka on se, jos heti ensimmäisellä tai toisella lauseella ryhdyt ehdottelemaan tai käyt kiinni navan alapuolisiin juttuihin.

Työpaikalla flirtti purkaa paineita

Flirttimestari Henri Mäki ei pistä pahakseen, vaikka flirttailusta tulisi ikään kuin jokamiestaito. Mäen mukaan flirtti sopii työpaikoillekin.

Flirttailu vapauttaa tunnelmaa ja auttaa purkamaan paineita

Henri Mäki

– Ehdottomasti työkavereiden kanssa voi flirttailla. Työkaverin kanssa tehdään yleensä vuosia yhdessä töitä ja koetaan välillä hirveää stressiä, kiirettä ja paineita. Kun sitten tavataan vaikka kokouksissa, flirttailu vapauttaa tunnelmaa ja auttaa purkamaan paineita.

Henri Mäen haastattelua kuuntelee hänen työkaverinsa, Haku päällä -festivaalin toiminnanjohtaja Jemina Ala-Harja. Jemina on hetki sitten saanut työkaveriltaan kehut olemuksestaan, vaikka meikit ovat kiireessä jääneet laittamatta.

– Onhan noita Henrin kohteliaisuuksia vaikea ottaa vastaan, mutta kyllä hän saa toiset todella hyvälle tuulelle. Hänen juttunsa lisäävät porukkahenkeä ja työmotivaatiota, Jemina Ala-Harja kiittää.

Parempi kasvokkain kuin somessa

Suomalaiset flirttaavat nykyään ehkä enemmän sosiaalisessa mediassa kuin vastakkain. Henri Mäki ei pidä some-flirttailua pahana, mutta hän kuuluu perinteisempään koulukuntaan.

– Minä uskon kasvokkain kohtaamiseen. Puhe on minulle tärkeintä, mutta myös se elekieli, keimailut, hymyt, silmäniskut ja se avoimuus, joka välittyy kropan kautta, se luo viimeisen silauksen flirttailuun.

– Näin siitäkin huolimatta, vaikka tekstiviestejä pidettiin aikanaan suomalaisen miehen kannalta parhaana mahdollisena keksintönä lähestyä toista ihmistä, Henri Mäki hymyilee.

Opit elämänkoulusta

Henri Mäki ei ole opiskellut ihmissuhdetaitoja. Taidot ovat karttuneet elämänkokemusten avulla ja erityisesti rakkausfestivaalin järjestelytöissä. Hän ei ole myöskään saanut miltään organisaatiolta virallista flirttimestarin titteliä. Se on ystävien, tuttavien ja lukuisten yhteistyötahojen hänelle antama "arvonimi".

– Kai tämä on luontaista, kun on tällainen pohjalainen perushullu. Toivon, että kaikilta ihmisiltä löytyisi hulluutta, eläytymistä, huumoria ja avoimuutta.

– Jos olet ujonpuoleinen ihminen, etkä tykkää puhua kovin paljon, niin ei tarvitsekaan. Kunhan sanot niitä oikeita asioita. Pieni flirtti ei tee pahaa, vaan se avaa keskustelun.

Henri Mäki on sitä mieltä, että flirttailuunkin voi harjaantua. Toisten flirttailusta voi ottaa jopa mallia.

– Jos et ole vielä oppinut flirttaamaan, niin lähde puistoihin, baareihin, terasseille, festivaaleille, kahviloihin ja kokeile varovasti. Mieti vaikka etukäteen, mitä haluat sanoa. Ryhdy vain jutustelemaan, niin pikku hiljaa opit, Henri Mäki kannustaa.