"Pienen piirin puuhastelusta koko kansan festivaaliksi" – Katso kuvat Summer Upin 15-vuotisen historian varrelta

Summer Up on olennainen osa lahtelaista musiikkikulttuuria, sanoo festivaalin lavalle 14 kertaa noussut lahtelaisräppäri Brädi.

suomirap
Summer Up 2017
Tänä vuonna Mukkulan rantaan odotetaan pariakymmentä tuhatta kävijää.Meeri Niinistö / Yle

Urbaanin musiikin festivaali Summer Up järjestettiin tänä viikonloppuna 15:nnen kerran Lahden Mukkulan rannassa. Ensimmäiset vuodet tapahtuma järjestettiin pienellä porukalla, mutta vuoden 2010 jälkeen Summer Up on kerännyt joka vuosi parikymmentä tuhatta juhlijaa Lahteen.

Festari on iso osa lahtelaista musiikkikulttuuria, toteaa lahtelaisräppäri Brädi perjantaisen keikkansa jälkeen.

– Eikä ainoastaan hiphopkulttuuria. Se on ollut tärkeässä osassa tuomaan lahtelaisia artisteja esiin, itseni mukaan lukien. Kun on nähnyt koko Summer Upin kehityskaaren, niin onhan se ollut käsittämätön matka.

Joni Lumme on viettänyt kesäviikonloppua Summer Upin ensimmäisistä vuosista lähtien.

– Mukkulan ranta on ainutlaatuinen ja miljöö on huikea. Vettä joka puolella, vihreää. Olen kasvanut ja elänyt ja hengittänyt sitä, kaikki kaverit on siellä, perustelee Lumme.

Summer Up 2005
Kuvat ovat tiettävästi kolmannesta Summer Upista, vuodelta 2005. Hanna Lumme

Näin se kaikki alkoi

Ensimmäiset Summer Upit vietettiin vuonna 2003 Mukkulan rannassa. Festivaalialueelle kerääntyi tuolloin reilut parikymmentä juhlijaa.

– Kaverit halusivät esiintyä kavereilleen. Ne perustivat tapahtuman sitä varten, muistelee Lumme.

Hän muistaa ensimmäisestä vuodesta vain sen, että vettä tuli taivaan täydeltä.

Vuodelta 2004 on jo enemmän muistoja. Silloin lavalle nousi muun muassa myöhemmin täydelle stadionille esiintynyt Cheek, lahtelaisräppäri Brädi vierellään.

Brädi esiintyikin perjantaina Summer Upissa 14:nnen kerran. Tunnelma on vuosi vuodelta huikea, hän hehkuttaa keikan jälkeen.

– Olen niin Lahti-jätkä, että olen rakentanut sellaisen extra-latauksen kotikaupunkiin. Täällä ei haluaisi mokata.

Tapahtuman historiaan mahtuu myös ulkomaisia artisteja, ja tänäkin vuonna lavalla nähtiin esimerki G-Eazy ja Post Malone Yhdysvalloista. Tuottaja Erik Jääskeläisen mukaan festivaalin tulee nykyään erottua ulkomaalaisille esiintyjillään.

– Suomalaiset ovat kyllä osoittaneet, että suomalaisiakin tullaan katsomaan. Jenkit näyttää julisteessa hyvältä, mutta musta tuntuu, että Cheekit, JVG:t ja Antti Tuiskut on niitä, jota festarikansa odottaa eniten, miettii Brädi.

Summer Up 2008
Summer Uppiin saavuttiin kumiveneillä. Kuva vuodelta 2008. Hanna Lumme
Summer Up vuonna 2009
Kuva on vuodelta 2009. Hanna Lumme

"Tämä uusi alue on erittäin haasteellinen"

Ensimmäisinä vuosina alue aidattiin kanaverkolla, paikalle saavuttiin kumiveneillä ja festivaaliyleisö bailasi Mukkulan laiturin nokassa.

Tapahtuma kasvoi kuitenkin nopeasti. Vuonna 2006 tapahtuma rikkoi tuhannen kävijän rajan. 2010 kävijämäärä oli jo yli kymmenen tuhannen. Vuoden 2011 jälkeen Mukkulaan on kerääntynyt joka vuosi yli 20 000 urbaanin musiikin ystävää.

Joni Lumme mainitsee omaksi kohokohdakseen koko Summer Upin historiassa Kapasiteettiyksikön keikan vuonna 2012.

Brädi muistaa vuoden 2015, kun Nicki Minaj saatiin vuonna 2015 Mukkulan rantaan.

– Pienen piirin puuhastelusta koko kansan festivaaliksi, joka sai kruununsa, kun yksi maailman ykköstähdistä saapui Mukkulaan. Se oli käsittämätön saavutus.

Vuoden 2015 jälkeen festivaali siirtyi alkuperäisiltä järjestäjiltä isomman festivaaleja järjestävän yrityksen käsiin.

Samalla vaihtui paikka. Kaupunki ilmoitti haluavansa suojella Mukkulan kartanon historiallista puistoa ja rinnettä, jossa parinkymmenen tuhannen festariyleisö oli tampannut nurmea jo muutaman vuoden.

Viime vuonna yleisöä kerääntyi noin parikymmentä tuhatta ja tälle vuodelle tavoite on samaa luokkaa.

– Tämä uusi alue on erittäin haasteellinen. Vanhaan, jengin romantisoimaan rinteeseen on turha haikailla. Muutos oli vaikea yleisölle. Nyt on haasteita saada porukka rakastumaan tähän alueeseen, miettii Brädi.

Summer Up 2008
2008Hanna Lumme

Hiphop ei katoa Lahdesta

Summer Up vuonna 2010
Tämä kuva on vuodelta 2010. Yle

Summer Up on tullut mopoikään, mutta suomalainen hiphop-kulttuuri on Brädin mukaan muutaman vuoden vanhempi.

Lahtelaisartisti Nikke Ankara kertoo Brädin vieressä naureskellen, että Brädi tovereineen teki räpistä tuttua, ja nuorempi sukupolvi pääsee nyt keräämään hedelmää. On siinä perääkin, sanoo Brädi.

– Maailma on suomiräpin kannalta hyvin erilainen. Mun ikäisillä ei ollut ketään, keltä ottaa mallia. Kaikki rämpimiset piti oppia kantapään kautta. Nyt junnut tulee erilaiseen tilanteeseen. On mentoreita ja auttajia.

Jenkit näyttää julisteessa hyvältä, mutta musta tuntuu, että Cheekit, JVG:t ja Antti Tuiskut on niitä, jota festarikansa odottaa eniten.

Brädi

Eikä hiphopilla ainakaan huonosti mene, vakuuttaa sekä lavoilla viihtyvät Nikke Ankara ja Brädi, mutta myös Joni Lumme yleisön puolelta.

Eikä ainakaan kotikaupungissa: Lahden maine Suomen rap-mekkana ei ole hiipumassa.

– Täällä on poikkeuksellinen yhteishenki tekijöiden kesken, mistä esimerkkinä Lahti United. Ei muilla ole tällaista yhteen hiileen puhaltamista. Autetaan toisiamme eteenpäin, ja se on mielestäni lahtelainen erityispiirre. Lahtelainen räppikoneisto pumppaa nuoria räppäreitä kentälle jatkossakin, sanoo Brädi.

– Kilpailu studioajasta on kovaa. Jokainen lahtelainen räppäri haluaa olla paras, se on mahtavaa Lahessa, lisää 26-vuotias Nikke Ankara.

– Lahdessa on vielä Suomen paras tuottaja MGI:kin, perustelee Lumme.

Brädi ja Nikke Ankara
Brädi ja Nikke Ankara esiintyivät kumpikin Summer Up -festivaaleilla perjantaina. Meeri Niinistö / Yle