Tiedotustilaisuuksia, yhteydenottoja, twiittejä: ulkoministeriön keinot Venäjän mediaa vastaan

Ulkoministeriö sanoo ryhtyvänsä toimiin venäläismedian väitteiden oikaisemiseksi vasta, kun väitteet ovat toistuvia ja erittäin vakavia.

Ulkomaat
Lehtiä myynnissä lehtikioskilla Moskovassa.
Kirill Kudryavtsev / AFP

Suomen ulkoministeriö voi puuttua tarvittaessa venäläisten tiedotusvälineiden uutisointiin, jos tietty kynnys ylitetään, kertoo ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen.

Häkkinen arvioi, että venäläisten tiedotusvälineiden Izvestijan ja Ren-tv:n Suomen Pietarin konsuli Virpi Hanhikosken toimintaa koskeva uutisointi sekä Venäjän Suomelle lähettämä nootti eivät kuitenkaan ylitä tätä kynnystä.

Ulkoministeriöllä on vastaavia tapauksia varten omat toimintatapansa. Häkkinen vastasi Ylelle viiteen kysymykseen siitä, miten ja milloin ulkoministeriö voi puuttua venäläisten tiedotusvälineiden uutisointiin.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen, minkälaisia keinoja ulkoministeriö voi käyttää, kun venäläismedioissa leviää Suomea koskevaa väärää tietoa?

– Jos Venäjällä lähtee laajamittaisesti jotain liikkeelle, niin on voitu pitää Moskovassa lehdistötilaisuuksia, on twiittailtu lähetystön tileiltä, on oltu yhteyksissä toimituksiin.

Millaisissa tilanteissa ulkoministeriö on suoraan yhteyksissä venäläisiin toimituksiin?

– Esimerkiksi näissä lapsiperheoikeudellisissa asioissa on oltu yhteydessä medioihin, joihin on keskusteluyhteys. He reagoivat sitten miten reagoivat. Toki kerromme omaa narratiiviamme siitä kuinka hyvä maa Suomi on äideille, lapsille ja perheille.

Entä ovatko ulkoministeriön keinot riittävät?

- Eivät ole, sillä Venäjän media ei ole joitain poikkeuksia lukuun ottamatta vapaa kuten Suomessa tai muissa maissa. Ei ole Julkisen sanan neuvostoa tai muuta itsesääntelymekanismia. Se [Venäjän media] ohjautuu ihan muualta.

Tällä hetkellä päällä olevan noottikeskustelun aloitti venäläislehti Izvestijan ja tv-kanava Ren-tv:n uutisointi. Onko ulkoministeriöllä tiettyjä venäläismedioita, joita erityisesti seurataan?

- Seuraamme kaikkia medioita, kaikki on merkkiä siitä, että journalismissa on jotain pielessä. Jotta ylitetään se kynnys, että me [ulkoministeriö] lähdetään mukaan, niin sen [syytösten] pitää olla toistuvaa ja riittävän vakavaa. Yksittäiset sotkut saa mennä kuin vesi hanhen selästä. Vähän ihmetellään ja todetaan, että näin on tullut taas kerrottua jossakin.

Pidätkö kahden venäläismedian uutisointia tässä tapauksessa ylhäältä päin ohjattuna?

- Se tosiaan herättää aina kysymyksiä, kun medioilla on ei-julkisia dokumentteja käsillä [Yle: tässä tapauksessa Venäjän ulkoministeriön Suomelle lähettämä nootti], mutta jätän sen median arvioitavaksi, mikä tässä tällä kertaa oli takana. Se on jokaisen oma arvio.

Lue lisää:

Ylen Erkka Mikkosen analyysi noottikeskustelusta:

Analyysi: Venäjän Suomelle lähettämää noottia ei pidä ylidramatisoida