Helsinki-Vantaalla helleraja ei vieläkään rikki – viimeksi sama tilanne 43 kesää sitten

Helteitä ei ole tänä kesänä pahemmin näkynyt. Syy löytyy Venäjän suunnalla olevasta kylmästä pisteestä.

Kesäsää
Ulkoilijoita sumussa Eiranrannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2017
Heinäkuinen Eiranranta sumun syleilemänä. Tänä kesänä Suomessa on nähty hallaa, lunta ja melkein kaikkea mahdollista. Helteet taas ovat olleet harvinaista herkkua. Helleraja menee rikki, kun asteet kipuavat yli 25 asteen. Irene Stachon / Lehtikuva

Nyt eletään harvinaisen surkeaa kesää, jos mittarina pidetään hellepäivien määrää. Helle on ollut harvinaista herkkua, ja siitä on päästy nauttimaan tänä kesänä koko maassa vain 12 kertaa. Helleraja menee rikki, kun asteet kipuavat yli 25 asteen.

– Helposti harvinainen, jopa poikkeuksellinen, luonnehtii meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta kesän tähänastista säätä.

Mutta kuinka kylmäkiskoinen tilanne oikein on?

– Kyllä nyt ollaan kärkisijoilla tässä kesän ns. huonommuusjärjestyksessä, jos nyt näin voi sanoa, Korpela kuvailee.

Korpelan mukaan harvinaisen viileää, vuodenajan keskilämpötilan poikkeamia katsoen, on ollut Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa.

– Tällä alueella oli vähiten mitattuja hellepäiviä, eli kaksi kappaletta, vuonna 1962. Seuraavana on vuosi 1987 jolloin niitä oli 12, meteorologi luettelee Etelä-Suomen hellerajojen rikkoutumisia vaatimattomimmista määristä alkaen.

Kun koko maassa on tänä kesänä ollut 12 hellepäivää, näyttää tämä kesä olevan jossakin toisen sijan paikkeilla.

Hyvä esimerkki yleisesti tilanteesta on Helsinki-Vantaan sääasema jossa ei ole tänä kesänä, eli toukokuun alusta tähän päivään mennessä, rikkoutunut helleraja lainkaan.

– Edellisen kerran milloin ei olla mitattu [hellerajan rikkoutumista] on vuonna 1974.

Syy löytyy Venäjältä – sää on "lukkiutuneessa tilassa"

Länsi-Euroopassa on elelty jopa tukahduttavissa lukemissa, mutta Suomessa helteetön kesä se vain porskuttaa. Syypää on suursäätila.

– Tässä on nyt käynyt niin, että Venäjällä on ollut matalapaineen alue. Se on pitänyt meillä sään viileänä, ja estänyt lämpimiä ilmoja saapumasta tänne, Korpela tiivistää.

Suomessa huhtikuu oli tavanomaista kylmempi. Toukokuu oli tavanomaista kylmempi. Kesäkuu oli tavanomaista kylmempi... Ja sama tarina on jatkunut samaan tahtiin heinäkuun puoleen väliin.

– Joskus se lukkiutuu näköjään tällä tavalla pidemmäksikin aikaa. Jokseenkin pitkään on jatkunut, ja poikkeava tilanne kyllä, meteorologi pohtii.

Hän ei kuitenkaan ainakaan itse heitä pyyhettä kehään – vielä on kesää jäljellä.

– Toivoa pidetään yllä, vaikka välillä vähän masentaakin, Korpela kuvailee.

Eletään heinäkuun puolessa välissä ja ensi yöksi Etelä-Suomeen on ennustettu jopa hallaa.

– Niin kauan kun on lomaa, on toivoa. Hyvä sää on ekstraa, meteorologi tuumaa.