Turkin presidentti piti kovasanaisen puheen vallankaappausyrityksestä: "Ensinnäkin revimme pettureilta päät"

Recep Tayyip Erdogan puhui sadoilletuhansille kannattajilleen vallankaappausyrityksen vuosipäivänä.

Turkki
Vallankumousyrityksen vastustajat osoittivat mieltään Taksim-aukiolla Istanbulissa 24. heinäkuuta.
Vallankumousyrityksen vastustajat osoittivat mieltään Taksim-aukiolla Istanbulissa 24. heinäkuuta 2016.Cem Turkel / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkasi lauantai-iltana puheessaan, että viime vuoden vallankaappausyritykseen osallistuneilta pettureilta katkaistaan kaulat.

– Heinäkuun 15. päivän vallankaappausyritys ei ollut ensimmäinen hyökkäys maatamme kohtaan, eikä se jää viimeiseksi, Erdogan sanoi Turkissa tapahtuneisiin terrori-iskuihin viitaten.

– Sen vuoksi ensinnäkin revimme näiltä pettureilta päät.

Erdogan esitti rehvakkaan uhkauksensa vallankaappauksessa menehtyneiden muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa Istanbulissa.

Erdogan lupasi myös allekirjoittaa kuolemanrangaistusta puoltavan lain, jos sellainen menee Turkin parlamentissa läpi. Siitä huolimatta, että lain läpimeno parlamentissa tarkoittaisi Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen katkeamista.

Tilaisuus järjestettiin myöhään lauantai-iltana silllalla, jonka katkaiseminen aloitti vallankaappausyrityksen vuosi sitten. Silta on sittemmin nimitetty uudelleen heinäkuun 15. päivän marttyyrien silllaksi.

Vallankaappausyrityksessä kuoli 249 ihmistä.

Puhdistukset jatkuvat edelleen

Vallankaappausyrityksen jälkeen alkaneet ja erityisesti Turkin armeijaan, virkamieskuntaan ja akateemikkoihin kohdistuneet puhdistukset ovat jatkuneet vielä tällä viikkolla. Perjantaina yli 7 000 ihmistä irtisanottiin tai syrjäytettiin tehtävistään.

Kaiken kaikkiaan yli vuoden kestäneissä puhdistuksissa on vangittu yli 50 000 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, STT