Yhdysvalloissa äänestys terveydenhuoltouudistuksesta siirtyy taas – syynä senaattori McCainin joutuminen leikkaukseen

Lakiesityksen tie katkeaa, jos kolme republikaanisenaattoria äänestää sitä vastaan tai on poissa. Kaksi on ilmoittanut vastustavansa esitystä.

Yhdysvaltojen politiikka
John McCain
Senaattori John McCain osallistui helmikuussa Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Philipp Guelland / EPA

Yhdysvalloissa senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell on ilmoittanut siirtävänsä terveydenhuoltouudistuksen käsittelyä ensi viikolta myöhemmäksi.

Ilmoitus tuli pian sen jälkeen, kun republikaanisenaattori John McCainin toimisto kertoi McCainin joutuneen leikkaukseen verihyytymän poistamiseksi. 80-vuotiaan McCainin kerrotaan voivan hyvin, mutta hän toipuu leikkauksesta ensi viikon ajan kotonaan Arizonassa eikä osallistu senaatin istuntoihin.

Senaatissa republikaaneilla on 52 edustajaa ja demokraateilla 48. Kaksi republikaanisenaattoria on jo kertonut julkisuudessa, että he vastustavat terveydenhuoltouudistusta koskevaa lakiesitystä. Näin lain läpimeno McCainin poissaollessa olisi hyvin epätodennäköistä.

– Vain harvat ihmiset ovat kovempia kuin ystäväni John McCain, ja tiedän, että hän palaa pian takaisin, McConnell sanoi.

Republikaanit ovat keskenään erimielisiä siitä, miten edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltojärjestelmää pitäisi uudistaa. Lakiesityksen käsittelyä piti jo aiemmin siirtää ja esitystä muokata, koska McConnell ei saanut sen taakse riittävää enemmistöä.

Uusi lakiesitys antaisi vakuutusyhtiöille mahdollisuuden tarjota yhtenä vaihtoehtona nykyistä heikompaa vakuutusturvaa, jotta markkinoille saataisiin halvempia vakuutuksia. Lisäksi vähävaraisten amerikkalaisten sairausvakuutusjärjestelmään Medicaidiin tehtäisiin kovia leikkauksia.

Asiantuntijat pelkäävät, että kattavaa turvaa tarvitsevien amerikkalaisten vakuutusmaksut nousisivat, kun terveet valitsisivat halvimman vaihtoehdon.

50 puoltavaa ääntä riittää lain hyväksyntään, sillä republikaanisen varapresidentti Mike Pencen kanta ratkaisisi tasatilanteessa.

Lähteet: Reuters, STT, AP, AFP