Poliisi ampui miestä vatsaan Vaasassa – käsiaseella aseistautunut mies ei totellut käskytystä

Poliisiammattikorkeakoulun mukaan vuosina 2003–2013 poliisi ampui yhteensä 122 laukausta.

Kotimaa
poliisilla ase kotelossa
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Pohjanmaan poliisilaitoksen konstaapeli on ampunut aseistautunutta miestä vatsaan Vaasassa yöllä kello yhden aikaan, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Poliisin mukaan aseistautunut mies tuli poliisia kohti eikä totellut poliisin käskytystä. Mies vietiin paikalta sairaalaan.

Rikoskomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisilaitokselta sanoo STT:lle, että mies oli aseistautunut käsiaseella. Tutkintavastuu on Sisä-Suomen poliisilla.

Tapahtunutta tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena.

Kinnusen mukaan ammutulle annettiin paikalla ensiapua ja hänet kuljetettiin Vaasan keskussairaalaan.

Eilen poliisi ampui miestä jalkaan Helsingissä

Eilisaamuna poliisi ampui uhkaavasti käyttäytynyttä miestä jalkaan Helsingin Herttoniemessä. 20-vuotias helsinkiläismies oli aseistautunut veitsellä.

Hän ei totellut poliisin käskytystä, vaan juoksi poliisia kohti veitsi kädessä. Mies oli uhkaillut myös sivullisia.

Tapahtunutta tutkitaan nimikkeellä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Tapausta tutkii Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Kummassakin tapauksessa poliisin aseenkäytön arvioi valtakunnansyyttäjänvirasto.

Poliisi ampuu muutamia kymmeniä kertoja vuodessa

Poliisi saa käyttää asetta vain, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa ole käytettävissä, sanoo Poliisihallitus. STT kertoi viime marraskuussa, että poliisi käyttää ampuma-asetta keskimäärin muutamia kymmeniä kertoja vuodessa.

Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) mukaan vuosina 2003–2013 poliisilla oli yhteensä 385 aseenkäyttötilannetta, joissa ammuttiin yhteensä 122 laukausta.

Laukauksiin sisältyvät myös muun muassa varoituslaukaukset. Aseenkäyttötilanteeksi lasketaan, kun poliisi uhkaa aseella tai ampuu.

Poliisiylitarkastaja Mika Heinilä sanoi STT:lle viime marraskuussa, että aseenkäyttöön ei ole suoranaista kaavaa. Tilanne saattaa Heinilän mukaan tulla eteen vaikka välittömästi, kun poliisi saapuu paikalle tilanteeseen.

Polamkin seurannan mukaan poliisi käyttää voimakeinoja keskimäärin kahdessa kiinniotossa sadasta. Voimakeinoja ovat esimerkiksi fyysinen voimankäyttö sekä etälamauttimen tai poliisikoiran käyttö.

Joka neljännessä tapauksessa voimankäytön kohteena olleella ihmisellä on ollut ase, teräase tai muu väline.