1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vangitun amerikkalaisen kohtalo kuumentaa Iranin ja Yhdysvaltojen välejä

Iran ilmoitti vanginneensa myös presidentti Hassan Rouhanin veljen.

Ulkomaat
Hossein Fereydoun
Hossein FereydounAtta Kenare / AFP

Sunnuntaina Iran ilmoitti samassa tiedotustilaisuudessa kahdesta hätkähdyttävästä oikeustapauksesta: Yhdysvaltain kaksoiskansalainen tuomitaan 10 vuoden vankeuteen ja Iranin presidentin veli on vangittu.

Yhdysvaltain kansalainen sai tuomionsa Iranin oikeuslaitoksen mukaan soluttautumisesta. Iran on viime vuoden aikana tuominnut useita kaksoiskansalaisia muun muassa vakoilusta syytettyinä. Joukossa on Yhdysvaltojen lisäksi ainakin Britannian, Itävallan, Ranskan ja Kanadan kansalaisia.

Yhdysvallat vaatii ja neuvottelee

Yhdysvaltojen ulkoministeriö vaati sunnuntaina Irania vapauttamaan Yhdysvaltojen kansalaiset ja muut ulkomaalaiset, jotka Iran on pidättänyt sen mielestä väärennetyin syyttein.

Pidätyksiä kutsuttiin ulkoministeriön lausunnossa epäoikeudenmukaisiksi.

Samaan aikaan Yhdysvallat kuitenkin käy vaivihkaisia neuvotteluita joidenkin amerikkalaisten vapauttamiseksi, kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Iran ja presidentti Donald Trumpin hallinto käyvät keskusteluita muun muassa yhden iranilais-amerikkalaisen vakoilusta tuomitun liikemiehen kohtalosta.

Vuonna 2016 presidentti Barack Obaman hallinto onnistui sopimaan neljän amerikkalaisen vapautuksesta osana Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta, jossa Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja ulkovallat luopuvat vastineeksi maata vastaan kohdistetuista pakotteista.

Presidentin veljen tulevaisuus tulenarka

Yhdysvaltojen ja Iranin tulehtuneita välejä liennyttänyt ydinsopimus on ollut vaakalaudalla Donald Trumpin kauden alusta alkaen. Trump kutsui vaalikampanjansa aikana sopimusta katastrofaaliseksi ja sanoi aikovansa neuvotella sen uudelleen.

Maiden välejä on kiristänyt lisäksi Trumpin kuudelle muslimimaalle asettama maahantulokielto, joka koskee myös niitä iranilaisia, joilla ei ole esimerkiksi perhesiteitä Yhdysvaltoihin.

Myös Iranin presidentin veljen Hossein Fereidonin pidätystä voinee pitää signaalina Yhdysvalloille. Fereidon osallistui neuvotteluihin, kun Yhdysvallat ja muut maat pääsivät sopuun Iranin kanssa.

Ydinsopimus on ollut epäsuosittu Iranin kovan linjan poliitikkojen joukossa. Nämä näkevät Iranin antaneen sopimuksessa liikaa periksi.

Fereidonia syytetään taloudellisista väärinkäytöksistä. Hän voi toistaiseksi vapautua takuita vastaan, mutta niitä ei ole Iranin oikeuslaitoksen mukaan vielä maksettu.

Lähteet: AP, STT, Reuters

Lue seuraavaksi