Perunasadosta odotettavissa hyvä, mutta viljan tilanne vielä auki – viljelijät jännittävät, tuleeko lähiviikkoina sateita

Punahometauti voi iskeytyä viljoihin ja pilata sadon, mikäli lähiviikot ovat viileitä ja sateisia.

maanviljely
Varhaisperunaa
Perunan ja muiden juuresten sadosta on odotettavissa normaali tai kenties normaalia parempi sato.Yle

ProAgrian Kasvituotannon asiantuntija Eino Heinola kertoo Ylen aamu-tv:ssä, että seuraavat kaksi viikkoa ovat ratkaisevat sen, millainen viljasadosta muodostuu. Viileä ja sateinen sää voi pilata sadon.

– Nyt on viljan kukintoaika, eli ne ovat tulleet tähkälle. Kun kukintoaika kestää pitkään, viljat ovat herkkiä punahometaudille. Puhahometauti voi iskeytyä viljoihin, jos tulee paljon sateisia viileitä säitä, Heinola kertoo.

– Viileä alkukesä on antanut viljoille kasvuaikaa ja kehitys on ollut hidasta. Kun kasvuaika on pitkä, viljan jokainen kehitysvaihe on päässyt loppuun saakka, Heinola jatkaa.

Heinolan mukaan odotukset viljasadon suhteen ovat tällä hetkellä hyvät. Loppukesän sää ratkaisee, pysyvätkö viljat pystyssä ja terveinä.

– Kasvustot ovat reheviä. Viljat ovat pensoneet voimakkaasti, jolloin kasvusto on pitkää ja vahvaa, Heinola kuvailee.

Perunan ja muiden juuresten sadosta on odotettavissa normaali tai kenties normaalia parempi sato.

– Viileä ilma ei vaikuta juureksiin, jos kasvukausi riittää tarpeeksi pitkälle. Myös perunoihin rutto on tulossa, mutta ammattiviljelijät ovat tottuneet sen torjumaan, joten siinä mielessä asia on hallinnassa, Heinola valistaa.