Venezuelan oppositio näytti voimaansa kansanäänestyksellä

Opposition mukaan epäviralliseen äänestykseen osallistui yli 7 miljoonaa venezuelalaista. Oppositio vastustaa presidentti Maduron suunnitelmia lakiasäätävästä kansankokouksesta.

Venezuela
Ihmiset jonottavat pöydän ääressä äänestämään.
Maracaibon asukkaat äänestivät Venezuelan opposition järjestämässä epävirallisessa kansanäänestyksessä sunnuntaina.Humberto Matheus / EPA

Venezuelassa oppositio on pitänyt epävirallisen kansanäänestyksen presidentti Nicolas Maduron hallintoa vastaan.

Opposition mukaan yli 7 miljoonaa venezuelalaista vastusti äänestyksessä Maduron suunnitelmia muuttaa maan perustuslakia.

Venezuela on syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Kuukausia jatkuneissa levottomuuksissa on kuollut lähes sata ihmistä.

Äänestyksessä oli kolme kysymystä. Äänestäjiltä kysyttiin, torjuvatko he lakia säätävän kansalliskokouksen, haluavatko he asevoimien tukevan parlamenttia ja kannattavatko he sekä Maduron vastustajista että kannattajista koostuvan hallituksen muodostamista.

Äänestyspaikkoja oli myös Venezuelan ulkopuolella. Myös Suomessa oli kaksi äänestyspaikkaa, Pietarsaaressa ja Helsingissä. Suomessa asuvan aktivistin mukaaniissä äänesti noin 80 henkeä.

Symbolinen äänestys

Äänestyksellä ei ollut virallista asemaa, joten sen merkitys on symbolinen.

Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa oppositio sai parlamenttienemmistön 7,7 miljoonalla äänellä. Presidentti Maduro puolestaan voitti vuoden 2013 presidentinvaalit 7,5 miljoonalla äänellä.

Presidentti Nicolas Maduro piti epävirallista kansanäänestystä merkityksettömänä.

Samanaikaisesti opposition voimannäytön kanssa vaalilautakunta järjesti koeäänestyksen heinäkuun 30. päivän äänestystä varten. Äänestyksessä on määrä valita edustajat lakia säätävään kansalliskokoukseen, jolla olisi valta muuttaa Venezuelan perustuslakia.

Väkivaltaisuudet jatkuvat

Äänestyspäivänä ei vältytty väkivaltaisuuksilta.

61-vuotias nainen kuoli ja neljä ihmistä loukkaantui tulituksessa, kun hallituksen kannattajat ajoivat moottoripyörillä keskelle väkijoukkoa pääkaupungissa Caracasissa.

Hyökkäys tapahtui opposition äänestyspaikalla perinteisesti hallitusta kannattaneessa Catian kaupunginosassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters