Tuomenkehrääjäkoin esiintymiä havaittu jälleen Lapissa

Koiperhosten toukkien seittiin verhoamat puut näyttävät pystyyn kuolleilta, mutta toukat kuitenkin syövät vain puun lehdet. Puu voi kasvattaa uudet lehdet vielä samalle kesälle.

Koiperhonen
Tuomenkehrääjäkoin puihin tekemää verkkoa Kemin Meripuistokadulla.
Eero Säily / Yle

Tuomenkehrääjäkoin esiintymiä on jälleen havaittu Lapissa. Lämpimät ja kosteat alueet Lounais-Lapissa ja Tornionlaaksossa ovat suotuisia tuomenkehrääjäkoin esiintymiselle. Myös saaristo vetää puoleensa koiepidemioita.

Lounais-Lapin ja Tornionlaakson lisäksi muualla Lapissa tuomenkehrääjäkoista ei tänä kesänä ole tehty havaintoja.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkasen mukaan myöhään alkanut kasvukausi viivästytti tuomenkehrääjäkoiden esiintymistä.

– Suuret jokilaaksot ovat lämpimimmät paikat meillä ja jos tästä Rovaniemeltä lähdetään tuonne sivummalle, pois jokilaaksosta ja maa nousee, niin siellä ei todennäköisesti ole kun täälläkin niitä on niin vähän. Eli se on juuri tämä lounainen Lappi, missä sitä esiintyy, Jalkanen arvioi.

Tuomenkehrääjäkoin käärimiä puita Kemin Meripuistokadulla.
Eero Säily / Yle

Koiperhosten toukkien seittiin verhoamat puut näyttävät pystyyn kuolleilta, mutta toukat kuitenkin syövät vain puun lehdet. Puu voi kasvattaa uudet lehdet vielä samalle kesälle. Esimerkiksi Oulun seudulla tuomenkehrääjäkoi on verhonnut runsaasti puita.