Zombi-kauhun mestari George A. Romero on kuollut

Romeron Elävien kuolleiden yö (1968) uudisti kauhuelokuvaa ja loi pohjan nykyiselle zombi-kauhulle.

Elokuvaohjaaja George A. Romero on kuollut. Romero vastaanotti elämäntyöpalkinnon Sitgesin elokuvafestivaaleilla Espanjassa lokakuussa 2006. Kuva: Jaume Sellart / EPA

Kauhuelokuvistaan tunnettu ohjaaja George A. Romero on kuollut.

Romero kuoli keuhkosyöpään. Hän oli kuollessaan 77 vuoden ikäinen.

Romero ohjasi vuonna 1967 noin 100 000 dollarin budjetilla mustavalkoisen zombi-elokuvan Elävien kuolleiden yö (The Night of the Living Dead).

Vuonna 1968 julkaistusta filmistä tuli kulttielokuva, joka vaikutti vahvasti kauhuelokuvagenren kehitykseen.

Aiemmissa kauhuelokuvissa zombi-hahmot kytkettiin voodoo-eksotiikkaan.

Romeron elokuva ei erityisen tarkkaan selittänyt zombien taustoja ja kyseessä näytti olevan pikemminkin jonkinlainen epidemia kuin taikuus – mahdollisesti kyseessä oli jokin avaruudesta tullut virustartunta.

Romero on sanonut, että hän halusi pudottaa zombeista eksotiikan ja esittää nämä kuin tavallisina naapureina. Elokuvassa ei edes käytetä zombi-nimitystä.

Yhteiskuntakriittistä kauhua

Brutaalin väkivaltainen elokuva vaikutti myös heijastelevan aikakautensa yhteiskunnallisia jännitteitä kuten rotusortoa ja Vietnamin sodan kauhuja.

Erityiseksi Romeron elokuvan teki sekin, että zombihyökkäykseltä eristyneeseen taloon suojautuvan ihmisjoukon johtoon nousee musta mies (Duane Jones).

Romeron mukaan (siirryt toiseen palveluun) näyttelijävalinta oli sattumaa. Jones vain oli ystäväpiirin paras näyttelijä, mutta ratkaisu sai yllättäen uutta painoa Martin Luther Kingin murhan takia.

Romero palasi yhteiskuntakriittisiin zombiteemoihin myös elokuvissaan Dawn of the Dead (1978) ja Elävien kuolleiden päivä (Day of the Dead, 1985). Elokuvista saattoi lukea myös kulutusyhteiskunnan kritiikkiä.

– George Romeron olisi kuulunut saada 5 prosenttia kaikkien 1968 jälkeen tehtyjen zombi-elokuvien tuotoista. Mutta hän ei saanut. Ja hän suhtautui siihen aina tyylikkäästi, elokuvakriitikko Scott Weinberg sanoi.

Romeron tapa kuvata zombeja vaikuttaa edelleen kauhuelokuvagenressä, mutta zombi-kauhun isänä pidetty Romero itse epäili (siirryt toiseen palveluun)yhteiskuntakriittisten teemojen jäävän ison budjetin tehostevyörytyksen jalkoihin.

Romeron muita elokuvia ovat muun muassa Crazies (1973) ja Martin (1978).

Lähteet: AFP, Reuters