1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustikka

Mustikkametsä kutsuu vasta elokuun alussa – sato keskinkertainen

Luonnonvarakeskus Luken mukaan mustikan kukista runsaat puolet on kehittymässä marjoiksi. Kypsyminen on normaalista viikkoja jäljessä.

mustikka
Mustikan kukintoja on enemmän kuin raakileita näyttäisi olevan tulossa.
Elina Niemistö / Yle

Mustikka kukkii tänä vuonna heikosti, mutta hyvin onnistunut pölytys on tuomassa keskinkertaisen sadon, kertoo Luonnovarakeskus Luke. Kukinnan perusteella mustikan sadosta odotettiin heikkoa.

Kukinta oli eteläisessä Suomessa parempaa kuin Jyväskylän korkeudella ja sen pohjoispuolella, mutta pölytys onnistui pohjoisemmassa paremmin.

Mustikka on kypsymässä jopa kolme viikkoa normaalia myöhemmin, ja eteläisessä Suomessa mustikka on näillä näkymin poimintakypsää elokuun alussa. Kypsymisen myöhästyminen seurailee kukinnan myöhästymistä.

Mustikan sato tulee vaihtelemaan alueittain merkittävästi. Joissain paikoissa pölyttyminen on ollut täydellistä, toisaalla taas vain joka viides kukka on pölyttynyt ja siten päätymässä marjaksi. Keskimääräinen pölytystulos Luken tutkimusalueilla on 60 prosenttia.

Puolukka puolestaan on kukkinut hyvin, ja mustikan hyvä pölytystulos ennustaa hyvää myös puolukalle. Puolukan kypsymistä saataneen odotella syyskuulle saakka.

Marjasatoseurannassa on lähes 200 metsää eri puolilla maata.

Lue seuraavaksi