Odotettu käänne – Teleyritysten liikevaihto lähti pitkän laskun jälkeen nousuun

Elisa nousi Telian rinnalle Suomen suurimmaksi teleyritykseksi.

telepalvelut
Elisa logo.
Elisa nousi liikevaihdossa Telian rinnalle.Henrietta Hassinen / Yle

Teleyrityksille laajakaista-, puhelin-, tv- ja radiopalveluista Suomessa kertynyt liikevaihto kasvoi vuonna 2016 vajaat 2 prosenttia. Telealan kannalta kasvu on merkittävä uutinen, sillä alan liikevaihto oli kokonaisuudessaan laskenut pitkään, vuodesta 2010 lähtien. Tilastot perustuvat Viestintäviraston teleyrityksiltä keräämiin tietoihin.

Teletoiminnan liikevaihto oli vuonna 2016 noin 3,5 miljardia euroa. Huolimatta mobiilikäytön voimakkaasta kasvusta matkaviestinpalvelujen liikevaihto on pääosin laskenut tällä vuosikymmenellä.

Erityisasiantuntija Joonas Orkola Viestintävirastosta kertoo, että mitään yksiselitteistä syytä nyt tulleelle nousulle ei voi sanoa.

– Varmaan yleinen taloudellinen kehitys on vaikuttanut, ja tätä käännettä on voinut odottaa jo pitempään kun lasku on aiemmin loiventunut, Orkola kertoo.

Lankaliittymät vähenevät

Mobiiliverkoissa tiedonsiirron käyttö kasvaa edelleen. Orkola arvelee, että operaattorit eivät ole täysin onnistuneet korvaamaan perinteisestä palvelusta kuten puheluista ja tekstiviesteistä aiemmin saatuja tuloja.

Kiinteän verkon toiminnoista tuleva liikevaihto laski edelleen. Tähän vaikuttaa varsinkin lankapuhelinliittymien määrän lasku, ja nykyisin myös kiinteiden laajakaistaliittymien kysynnän hienoinen lasku.

Teletoiminta koostuu kolmesta alueesta: tv- ja radiotoiminnasta, matkaviestinverkosta ja kiinteästä verkosta. Edeltävien vuosien tavoin kiinteistä verkoista kertynyt liikevaihto väheni ja TV- ja radioverkoista saatu liikevaihto kasvoi vuonna 2016.

Hieman yli puolet alan liikevaihdosta kertyi matkaviestinverkoista, kolmasosa kiinteistä ja kymmenesosa tv- ja radioverkoista. Kaiken kaikkiaan 83 prosenttia teletoiminnan liikevaihdosta kertyi vähittäisasiakkailta eli kotitalouksilta ja yrityksiltä.

Elisa nousi Telian rinnalle

Teletoiminnan kokonaisliikevaihdolla tarkasteltuna Elisa Oyj nousi Telia Finland Oyj:n rinnalle Suomen suurimmaksi teleyritykseksi. Molemmilla teleyrityksillä oli 34,5 prosenttia koko toimialan liikevaihdosta. DNA:n markkinaosuus laski puoli prosenttiyksikköä 20 prosenttiin.

Elisan kahden prosenttiyksikön kasvusta merkittävä osa on tullut yrityskaupoista, kertoo Orkola Viestintävirastosta STT:lle. Paikallisten teleyritysten osuus on laskenut puolitoista prosenttia ja DNA:n puoli prosenttiyksikköä samalla kun Elisa on kasvanut kaksi.

Viime kesänä Elisa osti ison osan pohjanmaalaisesta teleyhtiö Anviasta.

– Sen teletoiminnan liikevaihto siirtyi Elisalle kokonaan, Orkola sanoo.

Telealan liikevaihdon kasvusta huolimatta investointien määrä laski 13 prosenttia edellisvuodesta. Kiinteän verkkoon tehdyt investoinnit laskivat peräti kolmanneksen vuoteen 2015 verrattuna.

Kiinteän verkon investoinnit laskivat edeltävään vuoteen verrattuna 33 prosenttia. Matkaviestinverkon investoinnit puolestaan kasvoivat 9 prosenttia aineettomien investointien noususta johtuen. TV- ja radioverkkoihin investoitiin 23 prosenttia edeltävää vuotta enemmän.

*Lue myös *

Vaasan Läänin Puhelimesta tuli Anvia, josta tuli Viria, jolla on 100 miljoonaa euroa muttei puhelimia tai verkkoa – puhelinyhtiöt ovat muuttuneet totaalisesti

Elisan liikevaihto pullistui Anvia-kaupalla, myös liikevoitto kasvoi